Saimme yhden tarjouksen. Jos kaikki patjat vaihtaa, niin hinta on 2500€.
Hinta yllätti.


Tietysti; kaikki muu on turhaa paitsi...

Moderator: Kristian
Hinnan osaset: Patjat 6 yksikköä ja paksuus 7 cm (5 cm ei paljoa hintaa laske), ei löysin vaan vähän ryhdikkäämpi patja-aines;Lauri wrote:....Hyvä kertomus aiheesta löytyy puuvene.fi:n sivuilta: http://www.puuvene.net/Lehti/1998-1/patjat.html
Tuossa taitaa olla kyse siitä että jos käyttää puuvillakangasta niin kosteus kertyy siihen koska se ei kuitenkaan enää punkan muovista pääse eteenpäin. Kai siten itse vaahtomuovi ei kosteudeta piittaa niin pahasti koska sieltä se taas haihtuu ylöspäin (mielellään) villakankaan läpi. Näin siis punkan muovipinta hautoo pohjakankaaseen kertyvää kosteutta kuten muovipinnat taloissa ym. ja siitähän ei hyvä heilu.Lauri wrote: Miksi muuten niiden patjojen alapinnan kangas pitäisi olla kosteuden pitävää? Patjoihin päätyy kosteutta yläpuolelta, ja jos vain toinen puoli hengittää, niin niiden kuivattaminen on monin verroin hankalampaa, eikö?
Kiitos tiedoista. Jos kerran teilläkin on H-vene, niin ilmeisesti olette laskeneet, että 10 m. on sopiva määrä kangasta; eli voinko nyt sitten marssia kangaskauppaan näillä eväin.Klas wrote:kangas eurokankaasta, 10 m ja 16,90€/m kankaasta, vanu oli muutaman euron metri.[/url]
Ourait, samalla asialla ollaan. Sitä en tiedä mitä patjan sisällä tapahtuu mutta sen tiedän, että puuvillat homehtuu pohjassa, aina kun ei tule tuuleteltua tai huomattua koska olisi syytä tuulettaa.Lauri wrote:
Lämpötilaerosta johtuen kosteus tiivistyy yöllä patjan sisään kun siinä nukutaan päällä riippumatta siitä onko se patjan alapinta tiivistä vai hengittävää kangasta. Mutta jos se on hengittävää, niin patja kuivuu päivällä pystyyn nostettuna (tai kannella auringossa) ihan toisella tavalla kuin jos kaiken kosteuden pitäisi poistua vain patjan päältä. En siis laittaisi patjaan minnekään mitään tiiviitä kankaita.
Jotkut käyttävät patjojen alla solumuovisia makuualustoja tämän ongelman vähentämiseksi. Meilläkin on tainnut olla jossakin veneessä. Patjan ja punkan pohjan väli on kieltämättä fiksu paikka lämpöeristykselle. Sen solumuovin voi laittaa paikalleen vaikka kaksipuolisella teipilla ja leikata siihen aukot luukkuja varten.
Kyllä, H-Veneen patjoista on kyse. Kangas oli 140cm leveätä, ja 10m riitti hyvin, kunhan vähän suunnitteli etukäteen, ettei tullut hukkapaloja. Joku metri jäi ylikin. Kannattaa tehdä leikkaussuunnitelma, ennen kuin alkaa leikkailemaan.Kiitos tiedoista. Jos kerran teilläkin on H-vene, niin ilmeisesti olette laskeneet, että 10 m. on sopiva määrä kangasta; eli voinko nyt sitten marssia kangaskauppaan näillä eväin.
Vanua laitettiin koko pajtan ympärille, ja sitäkin meni sama 10 metriä. Vanu liimattiin patjan päälle sprayliimalla.Paljonko hankitte vanua? Nyt taidankin ommella itse Razz Kyllä siinä säästää melko mukavasti. Arkailen vain sen suhteen, että saanko niistä siistit, mutta kiitos kuvista; eiköhän se minultakin onnistu.
Vastaukseni sisälsi myös vähän ohjeita itse tekemistä varten:Osaatko suositella jotain verhoomoa? tms joka tekisi vanhoista kuluneista patjoista mallia käyttäen uudet patjastot vai kannattaako itse tehdä kunhan kunnon kangasta löytyy jostain sopivasta paikasta.. lähinnä hinta politiikka kiinnostaa mikäli sulta löytyy tietoa, että onko se iso säästö sen kustannuksella että jälki ei jälttämättä ole yhtä uljas kuin ammattiverhoilijan tekemänä![]()
Eilen Pekka sitten kertoili lopputuloksesta ja toteutuksesta:Minulla ei ole tuoretta tietoa noista verhoilujutuista. Sellainen käsitys on, että materiaalikustannukset ovat varsin iso osa laskusta. Ja jos käyttää ammattiverhoilijaa, niin tuskin kannattaa laittaa halpojakaan materiaaleja, työ kun kuitenkin maksaa saman verran tarvikkeiden laadusta huolimatta, mutta huonoilla kankailla ollaan siten neljä kertaa nopeammin uudestaan verhoomon asiakkaana. Mitään yleispätevää vastausta tuskin voi edes antaa siihen kumpi vaihtoehto kannattaisi valita.
Itse tehdessä on toki mahdollisuus protoilla ja kokeilla parikin kertaa päälisten ompelemista ilman että kustannukset nousevat kamaliksi. Yksi sovellettu tapa on leikata patjat huonekalukaupan patjoista. Laadukas vaahtomuovi maksaa paljon sekä muovikaupassa että verhoomossa, mutta toisinaan sellaista saa halvalla esim. huonekalukaupan loppuunmyynnistä. Niistä saa kyllä halvalla halpaa tavaraa aina, sellaista lasten tilapäiskäyttöön sopivaa millä ei veneessä tee mitään. Veneeseen tuleva patja saisi olla "tukevuudeltaan" ainakin 30kg/kuutio, mielummin 35kg/kuutio. Päälliset voi tehdä kaksikerroksisena: Ohuemmasta kankaasta tiivis pussi, jonka päälle vedetään verhoilukankaasta tehty pääliskangas. Halvemman kankaan "aluspäällisen" ompelemisessa tulee suoritettua muotoiluharjoitukset... Sen pääliskankaan voi myös muotoilla alapuolelta avoimeksi, kuminauhoilla kiinnitettäväksi. Vähän hankala selittää ilman kuvia.
Patjojen mallina ei välttämättä kannata käyttää vanhoja patjoja. Jos teet itse, niin osta paperiset kertakäyttölakanat tai -pöytäliinat, teippaa punkan pohjaan ja piirrä siihen muoto. Suorakulman avulla mitataan veneen kyljen vierestä kyljen kallistus suunnitellun patjan paksuuden kohdalta esim. 20cm välein ja kirjoitetaan siihen pöytäliinaan. Tästä saadaan piirrettyä kaava sekä patjan alapuolen että yläpuolen leikkaamista varten, kyljen kallistushan ei ole vakio. Tämäkin on vähän vaikea selittää vain tekstillä... älä yritä solveltaa jos ohje oli epäselvä.
fe83:n keulan patjoille suosittelisin alkuperäisestä poikkeavaa leikkausta varsinkin jos keulassa on tarkoitus jonkun nukkua. Se keskellä oleva ns. lisäpala on ihan turha, se vain liukuu helposti pois nukkuessa. Lisäksi siinä punkan reunassa on ihan turhat listat jotka vain painavat selkää nukuttaessa. Sahasin ne listat pois ja meillähän olikin siinä sitten lopulta kaappi keulapunkan keskuskolon tilalla. Patjatkin voisi tehdä saman idean mukaan, eli enintään kolme suurempaa palaa "kiinteän" keulapunkan päällä.
ja tänään vielä vähän lisää (vastauksessa pyyntööni kopioida nämä jutut tänne muidenkin iloksi, eli luvallisesti tässä lainailen paloja yksityistä kirjeenvaihdosta):Lyhyesti virsi kaunis, päädyin patjojen suhteen siihen että vein vanhat verhoomoon ja siellä katsottiin kangas jne ja sovittiin patjanpaksuus & vahvuus, 30kg/kuutio vahvuutta suositteli verhoilija, kuulemma yleisin mitä käytetään, raclon vanusta sen patjan päälle kerros ja siihen sitten kangas. Patjan pohja eri matskua kankaan osalta ja vetoketku pohjassa.
Jälki aivan loistavaa, pyysin vielä joka patjaan muutoksia millin tarkkuudella, että istuu paremmin kuin ne vanhat mm. keulapiikin osalta patjat koostuu nyt kahdesta kolmion muotoisesta patjasta sekä kolme muuta patjaa hieman erimuotoiset ja kokoset. Selkänojat samoin hieman eri muotoiset, ei tosin huomaa jollei ole vertailuna orkkiksia vieressä. Samasta kankaasta mitä jäi ns. yli verhoilija teki tyynyjä 3kpl, kiva lisä.
Kattelin hintoja kankaalle sekä itse patjamateriaalille niin siitä ei kyll vehoilija kovin montaa euroa omaan taskuun ottanut, joten jos ajattelee asiaa siltä kantilta että ummikkona olisi ostanut materiaalit ja sitten surautellut koulussa aikanaan opittujen ompelutaitojen voimin niin.. ei ees uskalla ajatella jälkeä tai siis sitä tuhoa![]()
Edit: korjasin hintaa, kirjoitin aluksi 1400 kun piti olla 1500.Juu kangas vaikuttaa valintaan aika ratkaisevasti, mutta siinä en katsonut hintaa ihmeemmin vaan sitä että mikä miellyttää silmää ja olis kestävää materiaalia, 10m tätä kangasta kului verhoilijan mukaan joka kuullostaa ihan loogiselta kun on 5kpl noin kahden metrin patjaa kyseessä reunoineen. Kankaaksi valitsin orggista hieman tummemman sinisen version jossa siellä täällä pientä vaaleampaa kuviota (keltaista ja punaista neliötä). Verhoilija olis halunnut laittaa samanlaiset napit patjoihin kun orkkiksissa oli mutta niitä en huolinut.
Mulla ei akuutteja patjahuolia mutta toi vanu herätti mielenkiinnon. Mikäs funktio sillä on? Oman potskin patjoissa on pelkkä vaahtomuovi sisällä, liekö hyvä vai huono juttu..Klas wrote: Vanua laitettiin koko pajtan ympärille, ja sitäkin meni sama 10 metriä. Vanu liimattiin patjan päälle sprayliimalla.
Jaahas, pitääpä parantaa tapani. Veneessä on vielä alkuperäiset villappeitteet joita talven mittaan on parsittu kuntoon. Nyt olisi kai korkea aika laittaa vanut mukaan..Lauri wrote:Vanulla taitaa olla kaksi funktiota. Se tekee pinnan pehmeämmäksi mutta lisäksi se eristää vaahtomuovin ja verhoilukankaan toisistaan. Vaahtomuovi on vähän kuin hiomapaperia ja "syö" verhoilukangasta sisäpuolelta ellei siinä välissä ole jotakin. Tämä taidetaan kyllä kertoa siinä ketjun alussa olevan linkin takana olevassa Ali-Baban patjajutussakin, siinä on aika hyvin kootusti koko teoria aiheesta.
Kangaskysymystä on käsitelty varsin perusteellisesti Ali-Baban patjoja käsittelevässä jutussa, linkki tuolla ylempänä ensimmäisessä kommentissani tähän aiheeseen.Kux wrote:Moi,
Onko puuvilla sopiva kangas patjan päällistämiseen vai pitääkö ottaa joku synteettinen ettei se homehtuisi ja kuivuisi nopeammin?
Vai toimiiko molemmat? Mitä kangasta kannattaa siis käyttää ?