Ahokani wrote:Vene on arvatenkin 74-75, tarkkaa vuosilukua ei ole tiedossa. Iskeekö lasikuiturutto yhdessä kesässä?
Tuskin tulee vuodessa, jos ei ole tähän mennessä tulut. Eikä se iske kaikkiin veneisiin ikinä. On tiedossa tapauksia, joissa ei ole ollut minkäänlaista tautia vaikka ei ole ikinä ollut mitään epokseja pohjassa. Asiasta ei kannata ottaa stressiä, onpahan vain juttu joka pitää tiedostaa. Vuosimalliarvauksen perusteella uskoisin, että se koristeraita on retkeilyn kannalta ihan ok paikassa.
Yleisen käsityksen mukaan osmoosin esiintymistodennäköisyyteen vaikuttaisi mm. se miten hyvin hartsin sekoittaminen on onnistunut. Eli valmistusprosessin laatu. Joku relaatio siinä onkin, mutta edes kaikkein laadukkaimmilta veistämöiltä peräisin olevat veneet eivät ole olleet suojassa. Tiedetään vain, että laadukkaampina pidettyjen valmistajien tuotteissa sitä on vähemmän.
Tiedätkö veneen purjenumeron? Se kertoo myös aika hyvin valmistusajan.
Edellinen omistaja ilmeisesti purjehti veneellä yksin, kevyellä kuormalla. Nyt veneellä tulee liikkumaan 2-4 henkilöä romuineen, joten varmasti vene ui syvemmällä kuin aikaisemmin.
Ei varmasti aiheuta ongelmia. Suurimmaksi osaksi ne ihmiset ovat kesällä jossakin muualla kuin painona siellä veneessä, joten päähuomion voi kiinnittää siihen missä asennossa vene kelluu laiturissa ollessaan. Ja siihen on aika helppo vaikuttaa siirtämällä tavaraa veneen sisällä, kaikkea ei ole pakko jättää perälokeroon kun veneen jättää laituriin viikoksi.
Suurempi kuorma takana aiheuttaa sitten sitä, että purjehdittaessa ja veneen kallistuessa vettä saattaa tulla hieman istumalaatikon tyhjennysputkesta istumalaatikon puolelle, mutta se ei ole vika vaan ominaisuus. Samaa tapahtuu, jos satamassa kutsut kaikki kaverit iltaa istumaan sinne veneen peräpuolelle. Suunnittelija on vain optimoinut istumalaatikon korkeuden vesilinjaan nähden.
Pohjan kunnostus on edessä, edellinen omistaja ei sitä tehnyt viiden omistusvuotensa aikana, eikä hänellä ollut tietoa koska pohja olisi tehty. Jos veneen vesirajan koristemaalaus jää pinnan alle, eikö siihen voi laittaa sitä pohjansuoja maalia päälle, yhdeksi kesäksi?
Voi tietysti laittaa, mutta tuskin kannattaa. "pohjansuojamaalia" on kahta tyyppiä, alle tuleva epoksiprimeri estää veden menemisen läpi ja päälle tuleva antifouling pitää kasvillisuuden poissa. Ei niistä kannata alkaa vain toista siihen levittelemään ja epoksiprimerien kanssa työskentely on sen verran työlästä, että kannattaa tehdä koko pohja kerralla sitten kun aloittaa (enimmäkseen siksi, että maalia pitää laittaa useampi kerros määrätyin aikavälein, joten koko maalausoperaatioon menee helposti viikko)
Ei se maalien vaihto myöskään ole operaatio, joka pitäisi tehdä määrävälein. Tehdään yleensä kun myrkkymaaleja on kertynyt niin paksu kerros että pinta on muuttunut epätasaiseksi. Aikaa saattaa kulua ennemmin 15 kuin 5 vuotta siinä välissä.
Vahaa kyljet hyvin, niin eiköhän se riitä ensi kesäksi. Voi sitten kesän mittaan katsella, jos maaliremontti joskus tulee ja jos siinä pitäisi vesilinjan paikalle tehdä jotakin...
Suosittelisin, että käytät sitä venettä yhden kesän ennen kuin aloitat suurempia remontteja. Yleensä asioiden tärkeysjärjestys muuttuu kun käyttökokemusta kertyy. Ainakin meillä on aina käynyt niin. Olen pitänyt listaa korjattavista kohteista lokikirjan viimeisillä sivuilla ja jokaisen veneen kanssa on lopullinen tärkeysjärjestys löytynyt vasta kun on tullut vähän käyttökokemusta (ml. tämä nykyinen H joka on siis toinen H-vene mitä minulla on ollut). Tietysti on eri asia, jos on jotakin välitöntä ja aivan ilmeistä tarvetta, kuten esimerkiksi tuo moottorin puute. H:n kanssa sekään ei kyllä ole absoluuttisen tarpeelinen edes retkiveneissä, ostin tämän nykyisen veneen ilman konetta ja mottorin sitten vasta seuraavalle veneilykaudelle.