
Kun hwikin URL lopettaa muuttamisesta, minä aion kysyä Jyrki Lindströmilta, voisiko hän tarkistaa sivusta onko ratkaisu sopiva. Kun H-veneliiton puheenjohtaja on myös H-venerakentaja, pitäisi käyttää sitä hyväkseen

Moderator: Kristian
Jukka Vares wrote:Kiinteä pumppu tarkoittaa järjestelyä, jossa tehokas pumppaaminen on mahdollista YHDELLÄ kädellä, eli toista ei tarvita esim pitämään irtopumppua paikoillaan.
Sitä toista kättä tarvitaan veneen ohjaamiseen lähimpään rantaan, jos veneeseen tulee reippaasti vettä.
Irtopumppuja ei pysty käyttämään vuototilanteessa tarpeeksi tehokkaasti, ne ovat enemmänkin sopivampia "sadevesien" tyhjentämiseen kuin hätätilanteeseen.
H-veneeseenkin voidaan asentaa kinteästi kunnollinen pumppu. Asennus niin, että pumppu ja imuputki ovat kiinteät, poistoletku voi olla yli laidan tarvittaessa heitettävä (kiinnitys esin narunpätkällä sopivaan helaan, että pysyy paikoillaan), jos haluaa välttää reiän teon runkoon. Järjestely on oltava valmiiksi mietittynä ja asennettuna, tilanteen ollessa päällä ei virityksiin enää ole aikaa.
Jos vene saa hallitsemattoman vuodon, ei kylläkään minkäänlainen manuaalinen pumppu pysty venettä pelastamaan (koneellista hätäpumppua on harvassa veneessä), mutta kunnollisesta pumpusta on hyötyä vähän pienemmissä vuodoissa. Myös H-veneessä.
Niin että vääntäkääs nyt rautalangasta ekaa kesää purjehtivalle:vtlilja wrote:Vuoden 2000 Päijännepurjehduksessa tuomariston ainoa tehtävä koski kiinteää käsipumppua H-veneessä. Päätös oli että "H-veneet purjehtivat
luokkasääntöjensä mukaisin varustein myös tässä kilpailussa".
Mahtaisko luokan 3 ja 4 ero olla että 3:ssa pitää olla veski veneessä (eli semmonen kemiallinen asuntoautopottasysteemi)? Eilen multa kysyttiin ekaa kertaa että onko vessaa mikä kyllä kuuluu tarvittaviin varusteisiin. Luokasta 4 en tiedä. Jos kyseessä on matkakilpailu voi järjestäjä edellyttää ettei vanttipaskoilla käydä..FIN931 wrote:Näsijärven sarjakilpailuihin osallistumiseen riittänee, että katsastaa veneen katsastusluokkaan 4, jossa kiinteää pumppua ei tarvita. (Katariina on katsastettu 4:n) Sinänsä outoa, jos johonkin Näsijärven kisaan edellytetään luokan 3 mukaisia varusteita, kun Päijännepurjehdukseenkin riittää luokka 4+ 3:n mukaiset hätäraketit.
Enkä muutoinkaan ymmärrä kiinteän pumpun vaatimusta H:n. Jos katsastusmies tälläistä edellyttää kannattaa vääntää vastaan ja tarvittaessa jutella asiasta jonkun muun katsastusmiehen kanssa. H:lla on purjehdittu 40 vuotta ilman kiinteitäpumppuja ja todella paljon, eikä ongelmia ole - kiinteänpumpun puutteesta johtuen - ilmennyt
Pumppuidea kuulostaa hyvältä! Itse mietin pumpun ruuvaamista säilytyslaatikon alaosaan niin että ruuvit menisivät läpi siihen kaukalon alla olevaan ilmakammioon. Näin eivät tulisi läpi näkyvillä, tosin tiedä sitten mitä siellä kaukalossa tapahtuisi... "Puolikiinteitä" en ollut aiemmin miettinytkään. Tommonen paketti on siis suunnilleen puolisen metriä (luukun alaosan verran)leveä ja 15cm korkea? Maritimin huokein pumppu tais olla jotain 30€ luokkaa ja suunnilleen 10cm syvä.Lauri wrote:Meidän vene on katsastettu 3-luokkaan "melkein kiinteän" pumpun kanssa. Eli pumppua en ruuvannut runkoon, vaan vanerikaistaleeseen joka sopii tarkasti sisäänkäynnin uriin luukun alaosan tilalle. Ja paikalleen painettuna pysyy tiukasti siinä, joten pumppaaminen onnistuu yhdellä kädellä. Tässä on paljon hyvää: Pumpun kahva on hyvällä paikalla (jos istuu ulkona penkillä pumppaamassa), imuletku pilssiin on lyhyt (suunnilleen suoraan alas) ja poistoletkukin on lyhyt.
--
Luokassa 3 tosiaan vaaditaan vessa, mutta minimivaatimus on kannella tiiviisti suljettava ämpäri, joten kuvin suuresta investoinnista ei ole kyse jos minimin mukaan mennään.
Jos ymmärrän oikein asennussuunnitelmasi, niin olisihan se varmasti ruuvien kannalta hyvä mutta mahdollisen käytön kannalta pumppu kyllä olisi pahassa paikassa.306 wrote: Pumppuidea kuulostaa hyvältä! Itse mietin pumpun ruuvaamista säilytyslaatikon alaosaan niin että ruuvit menisivät läpi siihen kaukalon alla olevaan ilmakammioon. Näin eivät tulisi läpi näkyvillä, tosin tiedä sitten mitä siellä kaukalossa tapahtuisi... "Puolikiinteitä" en ollut aiemmin miettinytkään. Tommonen paketti on siis suunnilleen puolisen metriä (luukun alaosan verran)leveä ja 15cm korkea? Maritimin huokein pumppu tais olla jotain 30€ luokkaa ja suunnilleen 10cm syvä.
Pitääpä kattoa, huomenna voi pitää vähä kiirusta. Ota ihmees kuvat joka tapaukses niin tiedetään millä pelillä kuljeksit noin muutenkin. Katotaan mihin ilta heittää, voipi olla että käväsen töiden jälkeen Maritiimeillä kääntymässä jos ei muuta ilmene. Siinä mielessä voisin olla nurkilla, joskin aika voi olla väärä.Lauri wrote: Jos muistan / ehdin, niin laitan siitä pumppuvirityksestä kuvan tänne. Tai tule käymään ja katsomaan, mutta sen osalta vaihtoehtoina olisi tarjolla näyttö joko huomenna illalla tai sitten heinäkuussa (vene lähtee liikkeelle, mutta minä en mene sillä..)
Hyvä idea pumpun paikasta! Ostin tänään HalpaHallista sellaisen kemiallisen veskipytyn, jossa on vesisäiliö ja erikseen irroitettava 'tunkio'. Hinta karvan alle 50. Ja yksinkertainen lasten potta oli vieressä jopa yli 30! Ja vertailuna vielä: Bauhasissa vastaavan näköinen veskipönttö oli justiinsa melkein 80. Ja kallein malli jotain 150. En kyllä ajatellut laittaa pönttöön sitä karmealle tuoksuvaa ainetta, koska emme ainakaan vähään aikaa tee mitään monen päivän reissuja. Pönttö on siis vain hätä tapauksiin. Ja tyhjennys siististi kotipönttöön tai vastaavaan julkiseen.Lauri wrote:. Eli pumppua en ruuvannut runkoon, vaan vanerikaistaleeseen joka sopii tarkasti sisäänkäynnin uriin luukun alaosan tilalle. .....
Tuota vissiin pystyy veivaamaan kun on pinnan jatkovarsi kädessä? Davidin wiki-sivulla tais olla ihan hyvät peruskriteerit katsastelun suhteen (ja yhdessä sen viesteistä jossa oli tämä liiton miehen kanta). Tuossa on kyllä selvät edut jo siksikin, että jos vene vaihtuu voi pumpun napata mukaan ja ei tarvi reikiä porailla.Lauri wrote:Tässä. Siinä näkyy nyt samalla 1/2 siitä joskus aikaisemmin puheena olleesta pleksiluukusta.
Muistakaa nyt kuitenkin, että ennen tuollaisen rakentamista kannattaa jutella sen oman seuran katsastusmiehen kanssa tulkinnoista. Se "kiinteys" on vähän kyseenalaista, kyllähän tuo paikallaan pysyy kun on asetettu paikalleen, mutta..
Morjes,David wrote:
Kaikki pohjasiivilät Maritimilla olivat liian leveät H-venen pilssille, niin ostin pienemmän Internetistä ("Model 84 Strainer" tästä sivusta); jouduin hioa sitä vähän niin että sopii, mutta nyt sopii, niin kuin näette kuvista.
En tiedä miten David teki reikiä, mutta yleensä isoja reikiä tehdään reikäsahalla. Se on siis normaaliin porakoneeseen kiinnitettävä iso terä. Tässä yksi esimerkki sellaisista:306 wrote: Kerrotko David hieman lisää miten pumpun teit? Lähinnä miten teit reiät pumpulle, laipioon ja peräpeiliin, pistosahallako? Reiät ovat niin suuria ettei varmaankaan poraa kannata käyttää muuten kuin aloitusreiän tekemiseen.
Paras valikoima letkuja oli ainakin aikaisemmin J K Pajarisella Lauttasaaressa melkein Maritimia vastapäätä, mutta tällä hetkellä heidän nettisivuilta ei selviä onko heillä vielä myyntivarastoa. Ainakin aikaismmin oli ulkoseinässä jopa kyltti, jossa mainostettiin letkuja veneilijöille. Sekä hinnat että valikoima olivat parempia kuin etolassa.Lisäksi, oliko putket Etolasta vai jostain muualta ja mistä löysit muut varusteet?
"perän alla piilossa" ei ole piilossa veden virtauksen kannalta, kaikki turhat reiät siellä jarruttavat menoa. Laita vaan suosiolla peräpeiliin.Peräpeilin helan koitan "piilottaa" jotenkin moottoritelineen yhteyteen.
Näin jossain samanlaisella perällä varustetulla purjeveneellä semmoisenkin ratkaisun, että reikä oli tehty perän alle piiloon. Siinä veneessä oli tosin sisämoottori ja perässä reiät moottorin pakoputkelle pilssipumpun lisäksi. Ihan siisti sinällään sekin ratkaisu vaikka kai sitä reiän joutuu neitseelliseen peräpeiliin laittamaan..