Ida Marian kryssivauhti yllätti itsemmekin. Pienen pieni riemun tunne pääsi valtaamaan mielemme, kun huomasimme olevamme Kustaan miekkaan tullessamme ihan johtoveneen perässä, ja pian hetken aikaa koko luokan kärjessä! Westhouse Cupissa olemme jääneet reilusti Fuugalle, ja oletimmekin nyt kisaavamme lähinnä Monkeyn, Mojiton ja ehkä Kittiwaken kanssa.
Toisaalta parantuneeseen vauhtiin on ihan järkeenkäypä selitys. Jälkimmäisen Westhousen jälkeen kipusin laittamaan saalinkeihin merkit fokan skuuttausta varten. Seuraavalla purjehduksella selvisi, etten ole koskaan skuutannut kryssillä tarpeeksi kireälle, eikä se edes olisi ollut mahdollista, sillä skuuttien solmu-sakkeliyhdistelmä otti kiinni. Sakkeli sai siis kyytiä. Toinen muutos oli veneen mukana aikanaan tullut light-medium-fokka, jota kokeilimme ensimmäistä kertaa perjantaina siirtyessämme Pyysaareen. Ikää tuollakin on, mutta näyttää melko vähän käytetyltä ja hyvinhän tuo tuntui toimivan.
Pohjakin on toki siistin näköinen, mutta ei sentään (ainakaan vielä

) 240:llä hiottu vaan ihan telan jäljiltä. Varmaankin kuitenkin parempi kuin monella muulla.
Heti spinnuosuuden alkaessa saivat Fuuga ja Kotka meidät kiinni. Fuugan erottua joukostamme jatkui tiukka taisto Kotkan kanssa. Ohittelimme toisiamme vuorotellen. Tätä jatkui Bodön pohjoispuolelle asti, minkä jälkeen pääsimme karkuun. Tässä vaiheessa sumu oli vähän hälvennyt, ja näimme kaukana edessämme spinnuja. Yhden niistä tunnistin Flipperiksi, mutta loppujen oletin olevan jotain isompia veneitä. Muiden H-veneiden luulin olevan takana.
Emäsalon eteläkärjessä koimme yllätyksen - Sea Monkey ja Kittiwake olivatkin edessämme! Jostain syystä pääsimme molemmista heittämällä ohi ja pian näkyvissä oli myös hopeakylki. Syykin tähän saavuttamiseen selvisi: eihän siellä juuri tuullut. Pian Fuuga ja Kotkakin liittyivät porukkaamme. Hieno kokemus tuo pläkässä viiden veneen tiukassa rivistössä eteneminen. Flipperin spinnu nousi, ja alkoi näyttää siltä että se karkaa muulta porukalta. Niinpä päätimme itsekin nostaa spinnun, ja pianhan se oli kaikilla ylhäällä. Asemat vaihtuivat usein, välillä etäämmältä tietämättämme ja välillä ihan vierestä ohittaen.
Pohjoiskärjessä tavoitimme Fuugan, jonka luulimme olevan takanamme. Pian Kotkakin oli kryssimässä kanssamme. Kotkan saimme jäämään taaksemme ensin, ja sillan jälkeen karkasimme Fuugaltakin. Nousimme selvästi paremmin.
Vähän aikaa homma luisti hyvin, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Väsymys ja kylmyys tekivät tehtävänsä, eikä luoviminen tahtonut onnistua. Suunta karkaili minne sattuu, ja kryssikulmat jäivät todella vaatimattomiksi. Olimme lähes varmoja, että Fuuga on mennyt ohi. Emmi oli nukkumassa ja Tuomaksen kanssa vaihtelimme vuoroja pinnassa, toinen sai lämmitellä sisällä (Wallas on hyvä juttu!). Jossain vaiheessa Fuugan hahmo vilahti takana, mikä tietenkin antoi taas hetkeksi lisäpotkua. Ruoka- ja auringonottovastaavan herättyä alkoi kajuutan luukusta työntyä suuhunpantavaa. Grillikin kuumeni.
Purjehtijathan jaetaan niihin, jotka ovat ajaneet kiville, ja niihin jotka eivät vielä ole ajaneet kiville. Ruokailun tiimellyksessä siirryimme tuohon ensimmäiseen kategoriaan. Kolahdus tuntui avotilassa hyvin kevyeltä niin kuin noilla vauhdeilla tietenkin onkin, mutta sisällä kyllä säikähdettiin. Kuulosti kuulemma pahalta. Gps-träkki on aika vänkä. Olemme ajaneet kiven vierestä (tietoisesti melko läheltä) ja yhtäkkiä suunta on muuttunut yli 90 astetta! Pientä ongelmaa keskittymisessä ehkäpä. Ja meillä oli sentään se plotteri...
Tiukassahan emme kivellä olleet, joten laidalla roikkuminen ja muutama vetäisy melalla riittivät irroittamiseen. Kyllä siinä kuitenkin muutama minuutti tärvääntyi.
Matka jatkui pläkässä, ja oletimme Fuugan menneen ohi viimeistään kolistelumme aikana. Sumun vihdoin heiketessä koimme taas iloisen yllätyksen. Hopeakylkihän se siinä kelluskeli kivenheiton päässä edessämme! Muita H-veneitä ei näkynyt, joten arvelimme niiden olevan takanamme. Ehkä sileämmän pohjan tai aktiivisemman yrittämisen ansiosta pääsimme pikkuhiljaa hurjalla noin 0,7 solmun nopeudella Flipperin ohi.
Tämä asetelma säilyi, kunnes tuuli heräsi ja enemmän-intoa-kuin-päämäärää-asenteella lähdimme yrittämään lisävauhtia spinnulla, vaikka tuuli oli vähän vastainen. Tarkoitus oli laskea saaren takaa spinnulla. Flipper valitsi saaren tuulenpuoleisen reitin, ja näytti menevän lujempaa. Ensin meinasimme pitää kiinni omasta suunnitelmastamme, mutta katsellessamme saaren takana lilluvaa venettä x jänistimme ja lähdimme luovimaan Flipperin perään. Olimme kuitenkin jääneet jo pahasti hölmöilymme takia.
Kaunissaaren kohdalla Flipperi näytti olevan jo toivottoman kaukana ja toisaalta Fuuga ja Kittiwake turvallisen kaukana takana, joten maltoin mennä nukkumaan. Uni tulikin muutamassa sekunnissa. Hienostihan miehistöni pärjäsi keskenäänkin.
Noin tunnin unien jälkeen tulin herätetyksi. Ennen Santiksen merkkiä nostimme spinnun. Flipperin spinnu näkyi kaukana edessä ja pari ehkä H-veneeksi tunnistettavaa hahmoa takana. Tuuli venkoili niin, että jouduimme tekemään pari jiippiä. Hyvää harjoitusta siis. Kustaanmiekan selvitimme nipin napin spinnulla, jonka laskimme vasta öljysäiliöiden kohdalla. Hopean värinen h-vene näytti kryssivän maaliin. Joko olimme saaneet Flipperiä kiinni, tai sitten huono näkyvyys vain hämäsi kun spinnu näytti aiemmin olevan niin kaukana.
Kisa oli rankka, mutta todella jännittävä ja hieno kokemus! Yksi yllättävän menestymisemme kulmakivistä oli kaiketi plotterisysteemimme, jonka takia ei tavinnut keskittyä navigointiin. Nostan hattua etenkin Kotkalle, joka eteni ymmärtääkseni perinteisesti kartan ja kompassin avulla. Oliko teillä edes lokia?
Nimenomaan tällaisen sumukisan jälkeen gepsiträkkianimaatio olisi hieno juttu. Mulla ainakin on träkki tallessa ja voin sen lähettää Erkalle, mutta missä muodossa saisi olla?
Ensi vuonna uudestaan. Koko tämänvuotinen porukka tulee tietenkin, ja vähintään toinen mokoma uusia osallistujia!