306 wrote:
Vaan onkos noista lajikkeista poikkeaminen samanlainen kardinaalimunaus luokkasäännössä kun kaiteet tai pilssipumppu..?

Ei ole. Luokkasäännöt sanovat, että sisustuksen materiaali on vapaa. Se puolesta on siis ihan sama vaikka ko. päälaipion tuet ja koko muunkin sisustuksen laittaisi vaikka visakoivusta (silloin kyllä hinta pomppaisi, mutta olisi varmasti vaalea ja kiva sisutus!)
Kyse on kuitenkin siitä, että tuo kohta on H-veneen sisustuksen puuosista oikeastaan ainoa, jolla on merkitystä rakenteen lujuuden kannalta. Voi sanoa jopa, että paikka on kriittinen veneen kestävyyden kannalta. Päälaipio ja se katossa oleva palkki tukevat mastoa ja kun meillä nyt on suoraan maston alla "iso reikä", niin sen reiän ei sopisi muuttaa muotoaan rasituksesta. Ja sitä rasitustahan riittää, ensin vanttiruuveilla yritetään painaa ruffi ruttuun, ja purjehdittaessa rikistä tulevat rasitukset vain suurenevat.
Paljon tavallisempi rakenne on, että suoraan kannella seisovan maston alla on teräsputki, joka alhaalta nojaa köliin. Sellaisen kanssa ei tarvitse pohtia päälaipiossa olevien reikien jäykkyyttä. Mutta H:ssa nyt on mitä on, ja ilmeisemmin venettä suunniteltaessa on harkittu kaksi mahdollista rakennetta joilla aukko pysyy riittävän jäykkänä: Joko pieni aukko vanerissa tai sitten reunoilta vahvistettu suurempi aukko.
Puuproffasta voi löytyä jotain lisätietoa. Harmi, että eksoottiset lajit puuttuu sillä tietoa tuntuu muuten olevan ihan hyvin. Vertailutaulukosta voi kuitenkin ominaisuuksia päätellä niihinkin verrattuna.
Puuproffa on entuudestaan tuttu ja ihan kivasti sieltä puiden ominaisuuksia löytyykin. Ei kuitenkaan vastausta tähän: Taulukon mukaan saarni on 20% tammea parempaa taivutuslujuuden osalta ja vielä hieman enemmän parempaa jäykkyydessä. Mutta samassa paikassa on verrattu saarnea (ja tammeakin) siihen toiseen piirustuksissa olleeseen vaihtoehtoon eli mahonkiin. Sekä saarni että tammi on mahonkia parempia jäykkydessä, kovuudessa ja lujuudessa, joten se siitä puulajin merkityksestä.
Olen jokseenkin täysin varma, että puun värillä ei ole mitään tekemistä tässä käyttökohteessa. Ehkä kyse on vain siitä, että alunperin olisi haluttu osoittaa ettei ihan mikä tahansa lauta kelpaa. Vaikea sanoa, ellei sitten saarnessa tai mahongissa ole jotakin maagista josta en tiedä.
...tuon sivun perusteella tosin saarnikin on aika vaalea puulaji.
Niin on, ja on siitäkin joskus tehty veneen sisustuksia. Vaalea puusisustus on oikein mukava.