Talvisäilytys

Yleistä keskustelua purjehduksesta ja sen vierestä

Moderator: Kristian

Post Reply
janirais
Posts: 18
Joined: Mon 15.12.2008 12.07
Location: Merisatama, Helsinki
Contact:

Talvisäilytys

Post by janirais » Tue 15.3.2011 22.00

Oma veneeni s/y Idefix viettää jo toista talvea Rajasaaren talvisäilytyspaikalla. Viime vuonna veneeni päällä oli vain kehno pressuviritelmä ja ajattelin tälle talvelle panostaa hieman enemmän ja rakentaa talon veneen ympärille. :wink:

Tänään päivällä kun kävin tuolla Rajasaaressa katselemassa paikkoja otin kuvia muista H-veneistä ja niiden katteista. Joten tässä teille pureskeltavaa:


Oma katteeni, jyrkkä katto varmistaa lumen alastulon. Harmi vaan että naapuritkin rakensivat talot ja välit jäivät hieman kapeiksi.. Talo on vankka ilman diagonaaleja koska kaikki käytetty puu on kakkosnelosta. Sivuilla ja päädyissä kulkee kyllä poikittaispuut lumen alla..
Image

Toinen varsinainen talo, tehty enimmäkseen kakkoskakkosesta ja lankuista, vaikuttaa huterammalta varsinkin kun kattokulma ei ole niin jyrkkä ja kulmraudat näyttävät olevan huteraa peltiä..
Image

Ihan okei ratkaisu? Mutta hankaako pressu veneen kylkeä? Ja sisäpuolelle ei mahdu tekemään mitään kunnolla.
Image

H-veneen oma peite. Oikea muotoilu takaa istuvuuden mutta miten on tuuletuksen laita? Tännekkään ei mahdu työskentelemään..
Image

Aika tiivis paketti tämäkin.. Joku on päättänyt vaihtaa kölin toiseen mastoon :wink:
Image

Tuuletuksen puute ja kosteuden tunkeutuminen on ilmiselvää..
Image


Kommentoikaa! Kertokaa omia kokemuksia!

L464
Posts: 136
Joined: Mon 2.7.2007 10.08
Location: Nuottaniemi /EPS

Re: Talvisäilytys

Post by L464 » Tue 15.3.2011 22.19

Hei.

Meillä on muotopeite toiminut erinomaisesti. Lepuuttajat kannattaa kyllä jättää pressun ja kannen väliin, niin ilma vaihtuu. Kaikki luukut jätetään raolleen. Ei ole ollut homeongelmia.

Työskentely on suosiolla jätetty toukokuulle ;-)
Ale
s/y Tiikerhai

karjjuss
Posts: 19
Joined: Sun 8.4.2007 13.43
Location: Tampere/Naistenlahti

Re: Talvisäilytys

Post by karjjuss » Thu 17.3.2011 08.23

Tässä eräs tapa säilyttää. Keväällä varmasti remppaa tiedossa.
Attachments
007-1.JPG
007-1.JPG (17.36 KiB) Viewed 5812 times
jussi.s.karjalainen(at)gmail.com
FIN-890 Pihlajalinna

sacues
Posts: 217
Joined: Fri 14.9.2007 13.58

Re: Talvisäilytys

Post by sacues » Thu 17.3.2011 10.19

Toi on hyvä tapa paatti on valmiina keväällä ja jää kaikki ylimääräinen touhu pois :D

306
Posts: 1156
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Talvisäilytys

Post by 306 » Fri 18.3.2011 00.13

karjjuss wrote:Tässä eräs tapa säilyttää. Keväällä varmasti remppaa tiedossa.
Hessus.. Näyttäis, että ponttooneillakin oli enempi tunnearvoa tuossa laiturissa! :o
306

Lauri
Posts: 699
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Talvisäilytys

Post by Lauri » Fri 18.3.2011 09.30

Kyllä on hieno kuvagalleria, taitaa olla mukana kaikki yleisimmät variaatiot mitä ulkonasäilyttämisessä on mahdollista ilman kiinteitä rakenteita (eli ilman rakennuslupaa :) )

Minulla on ollut erilaisia systeemejä veneen päällä. Ensimmäisen kuvan kaltainen maassa omilla jaloillaan seisova ja jyrkällä kattokulmalla oleva "talo" on kyllä hyvä. Mistä löytyi metallikulmia kakkosneloselle, jolla saa tuon jyrkän kulman tehtyä?

Tein viime syksynä mökkiveneen päälle n. 5m*2m*2m (P*L*K) pressutelineen käyttäen juuri tuollaisia loivemman kulman kakkoskakkos-metallipaloja joita näkyy Janiraisin 2.kuvassa. Hyvin on lumi tullut alas siltäkin katolta, mutta mitään paljon suurempaa katosta en kyllä niillä tekisi. Ehkä juuri H-veneen levyisen ja niin matalan kuin mahdollista, mutta en tuollaista mikä taitaa mahdollistaa seisomisen H:n kannella suorana. Jos käy rannassa katsomassa, miten pressutalot käyttäytyvät myrskyllä, niin ymmärtää sitten miksi.

Tuo jäissä säilyttäminen on kyllä merkillinen ilmiö. Ei ole omaa kokemusta aiheesta, mutta epäilen että siinä saa veneen sisäpesutkin hoidettua automaattisesti merivedellä: Lienee aika suuri mahdollisuus, että jäätyminen on rikkonut pohjaventtiilin... mutta vielähän omistaja ehtisi estää uppoamisen täyttämällä veneen pingispalloilla, ellei sitten ole jo tehnyt niin valmiksi syksyllä (vrt. http://www.iusmentis.com/patents/priorart/donaldduck/)

Vertailun vuoksi, tässä vielä linkit minun aikaisempiin pressusysteemeihin: Maassa seisova malli http://www.aarnio.org/lauri/vene/peiteteline/ ja H-venepeite http://www.aarnio.org/lauri/vene/h-peite/

janirais
Posts: 18
Joined: Mon 15.12.2008 12.07
Location: Merisatama, Helsinki
Contact:

Re: Talvisäilytys

Post by janirais » Sun 20.3.2011 12.47

Lauri wrote: Mistä löytyi metallikulmia kakkosneloselle, jolla saa tuon jyrkän kulman tehtyä?
Appiukkoni on käyttänyt ruotsalaisia Burwall-koppling kulmia joihin ei kakkosnelonen mene suoraan vaaan sitä pitää höylätä jotta mahtuisi. Kun sitten ajattelin ostaa semmoisia omaan veneeseen mietin että on helpompi kysyä tutun metallipajalta että saisiko sieltä kakkosnelosille sopivia kulmia. Ja kyllähän sieltä sai kun tarpeeksi maksoi :lol:
Nettiveneessä oli myös syksyllä myynnissä samantapaisia kulmia. Tosin ne eivät olleet sinkattuja kuten minun vaan pulverimaalattuja, mikä ei ole yhtä kestävä tapa..

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest