Kovan tuulen (isopurjeen) jiippi

Keskustelua purjeiden trimmaamisesta ja veneen sekä purjeiden käsittelystä.

Moderator: Kristian

Post Reply
Erkka
Ylläpitäjä
Posts: 551
Joined: Sat 10.3.2007 03.01
Location: Espoo / Suomenoja
Contact:

Kovan tuulen (isopurjeen) jiippi

Post by Erkka » Tue 28.8.2012 09.58

Nyt kun lomareissulla tuuli tarpeeksi, ja aika monta jiippiä tuli "heitettyä" niin vahvistakaapa hiukan mielipidettäni:

Onhan niin että h-veneen puomin+maston kuuluu kaikissa oloissa (alle 15m/s) kestää jiippaaminen niin että puomi vain "heitetään" puolelta toiselle? Kun onhan se nyt ihan hankalaa ja isojen veneiden hommaa ruveta skuuttaamaan purjetta ensin keskelle ja sitten päästämään toiselle puolelle. Vauhti loppuu ja vene menee kumolleen jne. Ja näissä perhepurjehduskuvioissa spinnu ei kyllä ole tuollaisissa keleissä enää ylhäällä.

Meillä on kyllä pienenä ongelmana ratsastajilla varustettu iso, jossa yli kympin tuulissa melkein jokaisessa jiipissä katkeaa yksi muovinen ratsastaja (ne kait taittuu jotenkin niin etteivät pääse kääntymään suosiolla). Tänä vuonna varaosat loppuivat jo hangossa, kun espoosta lähdettiin.

Tämä jiippamisen helppouskin on yksi syy millä perustelen että h-vene on se oikea vene, kun hienoilla isoilla veneillä purjehtivat kaverit kokevat jiippaamisen jotenkin vaikeaksi kovassa tuulessa (yksinään/pienellä miehistöllä).
Erkka
erkka (at) h-vene piste net

306
Posts: 1156
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Kovan tuulen (isopurjeen) jiippi

Post by 306 » Wed 29.8.2012 09.57

Erkka wrote:Nyt kun lomareissulla tuuli tarpeeksi, ja aika monta jiippiä tuli "heitettyä" niin vahvistakaapa hiukan mielipidettäni:
Huhhuh, 15m/s saa minut jo pysymään rannassa tuulen suunnasta riippumatta.. Harjoituksen puutetta varmaan.

Mutta navaka(hko)ssa 10-12m/s myötätuulessa toimin kuitenkin kuten VR:n "saattaen vaihdettavat" vaunut; Vedän skuuttinipusta puomin toiselle puolelle kuitenkin hidastaen otteellani sen pamahdusta perille asti. Eihän sitä käsivoimin muuta voikaan, mutta ainakin purje saa aikaa lerpahtaa ratsastajineen paremmin asentoonsa.

Todella navakassa tuulessa kaikki jarruttelu on varmasti eduksi, sen verran rajusti puomi jollatyylillä heittäen tärähtää. Isot veneet tekee sen skuutilla keskelle kiristäen ja siitä taas laskien, ehkä H:lla auttaa jo liikeradan rajoittaminen vaikka puoliväliin kiristäen ja siitä heilauksen jälkeen löysäten? Jos olis kolme kättä niin yhdellä voisi puomin heilauttaa, toisella säätää "dynaamisesti" skuuttia laittamatta sitä lukkoon ennen käännöksen loppua ja kolmas olisi kiinni pinnassa. Ehkä apukuskin käsillä tommonen voisi onnistuakin?

Kuluneen kesän aikana ratsastajia poppaili meilläkin pariin otteeseen mutta ei rikkoutumiseen asti, sen kun paineli ne pihdeillä takaisin kiinni. Ennätys vahinkojiipissä vuosien takaa taisi olla 5 ratsastajaa yhdellä käännöksellä, osa tais mennä rikkikin tai muuten vaan kadota.
306

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest