
T: Jukka
Moderator: Kristian
Fokalle saa hyvinkin yksinkertaisesti viritettyä alasvetoköyden, jolloin sitloodasta ei tarvitse poistua fokkaa laskiessa. Tarvikkeiksi riittää yksi (pieni) ploki ja viitisentoista metriä ohutta köyttä (eikä tarvii olla mitään dyneemaa...). Ploki kiinnitetään siihen etustaagin "rustirautaan". Alasvetoköysi vedetään sitloodasta tämän plokin läpi ja kiinnitetään fokan falliin, köyden voi kiepauttaa parin ylimmäisen ratsastajan ympäri niin veto pysyy melko mukavasti staagin suuntaisena. Muoviratsastajillakin varustettu purje tulee mukavasti alas ja pistoolihakasilla varustettu oletettavasti vielä paljon iisimmin. Ja skuutin kun pitää kireällä niin purje kyllä pysyy sen verran kannella ettei vedessä saakka roiku.239 wrote:Rullafokan etu olisi kuitenkin se, ettei istumakaukalosta tarvitsisi poistua lainkaan purjehduksen aikana
Tjaa, luulisihan tuon helppoa olevan kun säästyy se keulakannella häröily. Mielenkiintoista H-veneen alkuvaiheista kertoo mm. se, että rullafokka on peräti luokkasääntöjen mukainen (kunhan rullalaite on kanteen upotettu). Näin ainakin kertoi hLinkkien ruotsalaiskertomus H:n historiasta. Tästä voisi päätellä, että alkuvaiheessa retkeilyyn panostusta oli enemmän ennen 1977 kilpaveneilyyn tähtäävää luokkasääntöä. Tosin mm. Louhissa on rullafokkia joten kaippa raasaritkin niistä tykkää kun touhuaminen keulakannella on tarpeeksi hankalaa.L-114 wrote:Olisiko kenelläkään kokemusta rullafokan käytöstä H-veneessä ? Lähinnä ajattelen retkikäyttöä jos vaikka purjeen pakkaaminen ja nostaminen helpottuis.
T: Jukka
306 wrote:Mielenkiintoista H-veneen alkuvaiheista kertoo mm. se, että rullafokka on peräti luokkasääntöjen mukainen (kunhan rullalaite on kanteen upotettu). Näin ainakin kertoi hLinkkien ruotsalaiskertomus H:n historiasta.
Eli ei tarvitse olla upotettu.Class Rules wrote:3.6.3.4 Jib furling gear is optional and can be installed with its mechanism below or above the deck.
Kyllä itsekkin olen muutaman kerran purjehtinut reilua 20 solmua rullafokalla ehkä jopa kisoissakin, joten on se ihan näppärä, ainakin jos keulakansi puuttuu ihan tyystin...306 wrote:Tosin mm. Louhissa on rullafokkia joten kaippa raasaritkin niistä tykkää kun touhuaminen keulakannella on tarpeeksi hankalaa.
Tuosta voisi luulla, että pyörivät helat olisi varsinaisia rullarumpuja pienempiä eli että purjeen alaliikki voisi olla varsinaista rullafokkaa lähempänä kantta? Matalien(?) helojen ansiosta ei tarvitsisi tehdä kanteenkaan reikiä. Napakymppihän olisi jos systeemissä voisi jotenkin hyödyntää jo valmista fokkaa (tuotekehittelyn paikka..? "Lisävarusteena" ilman purjetta vehkeen hintakin varmaan asettuisi paremmin, tiedä sitten mimmoset latat fokkaan pitäisi vaihtaa). Tommonen systeemi olisi kyllä ehdoton yksin tai taitamattoman seuran kanssa purjehtiessa, miksei kelissäkin kun fokan haluaa kelata pois kannelle kiipimättä.Lauri wrote: Pienempiä veneitä varten on olemassa sellainen kevyempi rullaussysteemi, jossa ei käytetä alumiiniprofiilia johon purje vedettäisiin. Sen sijaan etustaagi on ommeltu purjeen etureunan sisälle ja ylä- ja alakulmissa on vapaasti pyörivät helat.
Eiköhän purjeen pystyisi vaihtamaankin mikäli rullapurjeen vaan saa jotenkin laskettua ilman mastossa killumista.Lauri wrote:Harkenin esitteitä:
Melges 24 taitaa olla aika puhtaasti kisakäytössä, joten miksei tuollainen voisi kisaavaan H-veneeseenkin sopia (kunhan siihen saa yhdistettyä systeemin, jolla purjeen voi vaihtaa tarvittaessa. Ei kai sekään mahdotonta olisi?)
Vaikka periaattessa vastustankin kaikkea turhaa veneessä, niin rullafokka kyllä oikeasti vähentäisi keulassa juoksemista yksin (tai perheen kanssa) purjehtiessa. Mutta onko sillä oikeasti jotain väliä onko fokka kiinni kannessa? Tuolla ainakin suositellaan muutenkin suhteellisen pitkää sakkelia keulaan: http://www.h-boat.dk/trim-jensen.html. En kyllä yhtään tiedä minkä malliseksi nuo purjeet on muuten leikattu. Jotenkin voisi ajatella että se fokan alta karkaava tuuli ei muutenkaan olisi viemässä venettä kauheasti eteenpäin. Kellään linkkejä mihinkään "faktaan?" Sanoiko se WB:n kaveri viime syksyn esitelmässään jotain siihen suuntaan että runko sotkee ilmavirtaa niin paljon että purjeen voisi hyvin nostaa ylemmäs? Voin kyllä muistaa väärinkin.Lauri wrote: Jos rulla vie keulassa tilaa vain alle 9 cm, niin purjeen saanee leikattua etukulmasta sellaiseksi että purjeen alareuna on purjehdittaessa kiinni kannessa tavalliseen tapaan (etukulmasta siis pitää vain poistaa pieni pala purjetta, jolloin alkuun alaliikki lähtee n. 90 asteen kulmassa etuliikkiin nähden ja kääntyy sitten sopivalla etäisyydellä normaaliin suuntaan - ihan peruskolmiogeometriaa, mutta ei kovin helppo kuvata sanallisesti)
Kyllä muistaisin saman Johnnyn sanoman silloin trimmaamisesta ja yleensä venelehdetkin mainitsevat jos fokka on tarpeettomasti irti kannesta. Yleensä se tehdään siksi, että fokka nousisi kaiteiden yli sujuvammin, muuten varmaan purjeet leikattaisiin aina enemmän tai vähemmän kanteen asti. Isoja paatteja kuulee usein tuosta haukuttavan.Erkka wrote:Sanoiko se WB:n kaveri viime syksyn esitelmässään jotain siihen suuntaan että runko sotkee ilmavirtaa niin paljon että purjeen voisi hyvin nostaa ylemmäs? Voin kyllä muistaa väärinkin.
Turha on turhaa veneessä, ja juuri siksi H-vene on hyvä; Ei heti tule mieleen mitään mitä siinä voisi sanoa turhaksi.Erkka wrote: Vaikka periaattessa vastustankin kaikkea turhaa veneessä, niin rullafokka kyllä oikeasti vähentäisi keulassa juoksemista yksin (tai perheen kanssa) purjehtiessa.
Katos vaan, äkkiähän se sitten kävi. Koepurjehtijoita alkaa varmaan tunkemaan jonoksi asti noilla arvioilla!Lauri wrote:
Kiitokset Remonttimakelle koepurjehdukselle osallistumisesta ja asennusavusta. Kohta voitaisiin siis saada myös objektiivistakin arviota rullan toiminnasta tänne foorumille
Nyrkkisääntönä voi sanoa, että helposti siihen rullaan saa menemään enemmän rahaa kuin mitä uusi purje maksaa. Minulla jäi purjetta halvemmaksi kun onnistuin löytämään osan komponenteista saksasta käytettyinä enkä asentanut mitään kannen alapuolelle. Ei ne käytettyinäkään ilmaisia ole, tuntuvat olevan varsin hyvin arvonsa säilyttävää tavaraa. Eikä ihme, miksikäs tuollaiset ruostumatonta terästä olevat osat menisivät.306 wrote: Mitäs tuo kokonaisuus listahinnoilla suunnilleen tekee?
Hä, vohvelikangas (tm)? Mitäs ihmettä nyt on leivottu?remonttimake wrote: Satamassa kulki vahva huhu ettei 306 olisi tänä kesänä tulossa saaristomerelle?
Edellä olleessa kuvassahan se ei erotu, mutta sellaisia pieniä neliöruutuja siinä kankaassa on. Arviolta kynnen pinta-alalla olevia (vrt. H-purjehtijan standardikynsi306 wrote: Hä, vohvelikangas (tm)? Mitäs ihmettä nyt on leivottu?
Joo, se on mainiota tunnelmaa! Itselläni meno parani tosin vasta kun vaihdoin kumilankanostimet dyneemoihin. Keväällä laitoin Johanneksen jalanjäljissä jäykistystapit saalinkeihin, katsotaan onko vastaavaa vaikutusta. Vaihdoitko saalingit myös?Lauri wrote: Tuon lyhyen koepurjehduksen perusteella vaikuttaa todella hyvältä, ero vanhoihin purjeisiin on valtava. Melkein kuin olisi saanut ihan uuden veneen vanhan ja väsyneen tilalle.