Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Keskustelua H-veneen varustelusta ja kunnostusprojekteista

Moderator: Kristian

Post Reply
L464
Posts: 155
Joined: Mon 2.7.2007 10.08
Location: Nuottaniemi /EPS

Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by L464 »

Hyvää uutta vuotta, karut merikarhut ja kesyttömät sisävesiviikingit!

Askartelimmepa vuoden 2008 viimeisenä puhteena 12 mm filmivanerista melko uskottavan oloiset luukut sitlooraan. Ainekset sahattiin Olarinluoman Starkilla parilla kympillä, ja sitten vaan jyrsimään.

Olisiko kellään vinkkiä reunojen käsittelyyn? Riittääkö pelkkä lakkaus, vai pitäisikö alle laittaa jotain, ettei joka vuosi tarvitsisi tehdä uusia?

Lopuksi voisi liimata ja ruuvata pätkän tiikkilistaa ikään kuin viimeistelyksi, mutta luukkujen kestävyyden kannalta listoilla ei tietenkään ole mitään merkitystä.

Tulipa mieleen myös, että miksipä näitäkin luukkuja ei voisi tehdä jostain pleksisistä. Olisivat tunnottomia säälle, ja valitun materiaalin läpinäkyvyysasteesta riippuen luukun läpi kajastaisi fendareita tai köysiä.
Ale
s/y Tiikerhai
Lauri
Posts: 716
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Post by Lauri »

Vanerin reunojen käsittelyn oleellisin merkitys on tukkia puun syyt, ettei vesi pääse imeytymään vanerin sisälle. Lakka toimii siinä, mutta niin toimivat maalitkin.

Luukut voisi kyllä tehdä pleksistäkin, mutta en erityisen hyvänä ajatusta pitäisi. Sellaisen muovin suurehko paino ei kyllä ole mitenkään erityisen ominaisuus, mutta vielä huonompi on levyn sileys: ovat märkinä aika liukkaita. Läpinäkyvissä kansiluukuissa käytetään pleksiä, edellisessä veneessä meillä oli kaksi sellaista (n. 55x55 cm ja 30x40 cm lukut) joihin laitoin uudet pleksit kun vanhat olivat menneet huonoiksi. Ne oli alunperinkin tehty 10mm levystä.

Tein uudet luukut tuon H:n istumalaatikkoon keväällä 2007. Menetelmä oli suunnilleen sama millä puveneiden kansia on perinteisesti päälystetty: Materiaalina käytin tavallista vaneria, päälle tuli tukeva puuvillainen purjekangas jonka kyllästin öljymaalilla. Pinta on sopivan karkea ollakseen liukumaton. Hintaa sille kyllä tuli vähintäänkin saman verran kuin jalopuuvaneriset olisivat maksaneet ja työaikaa kului varmasti moninkertaisesti enemmän kuin millään muulla vaneriin perustuvalla menetelmällä olisi mennyt...
L464
Posts: 155
Joined: Mon 2.7.2007 10.08
Location: Nuottaniemi /EPS

Post by L464 »

Eli reuna-asia on helppo hoitaa: pääasia, että jotain tuketta on.

Itsekin mietin pleksin liukkautta, mutta ajattelin, että aika liukas on lakattu vanerikin. Hyvä, että joku oli jo ehtinyt kokeilla :wink: . Hankkimani filmivaneri on varmaan ihan ok, ja tarvittaessa liukutarra auttaa. Kovin isosta pinta-alasta ei onneksi ole kyse.

Aika mielenkiintoinen tuo kankaankyllästämismenetelmä. Millä tavalla kiinnitit puuvillapurjepalat paikalleen? Kestääkö retropinnoite hyvin kulutusta?

Jalopuuvaneri oli minullakin alun perin mielessäni, mutta en jaksanut nähdä vaivaa raaka-aineen hankkimiseksi. Kokonaiselle levylle ei oiken löydy käyttöä eikä lopuille säilytysseinustaa. Kävi mielessä pienen tiikkivaneriosuuskunnan perustaminen mahdollisesti uusien luukkujen tarpeessa olevin H-foorumilaisten kanssa, mutta suunnittelun asteelle jäi. Ehkäpä jossain vaiheessa - tuskinpa nämäkään tekeillä olevat luukut ihan viimeisiksi jäävät.
Ale
s/y Tiikerhai
Lauri
Posts: 716
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Post by Lauri »

L464 wrote: Aika mielenkiintoinen tuo kankaankyllästämismenetelmä. Millä tavalla kiinnitit puuvillapurjepalat paikalleen? Kestääkö retropinnoite hyvin kulutusta?
Kyllä se kulutusta kestää.

Kankaan reunat taittuvat luukun reunojen ympäri alapuolelle. Aluksi minulla oli siellä ruuvattuna listat pitämässä kangasta paikallaan, projektin edistyessä eli maalin lisääntyessä kangas alkoi pysymään ilmankin ja sain ne listat irroitettua. Se purjekangas on paksua, arvioisin että 0.8 mm voisi olla lähellä, joten kulmien kohdalla sen taivuttamiseen piti käyttää vähän ns. luovaa väkivaltaa (koskaan muulloin ei olekaan tarvinnut tehdä taitoksia kankaaseen vasaralla :) )

Tässä pari linkkiä joista löytyy perusteellisemmin asiasta:

http://www.puuvene.net/Lehti/1999-3/kangaskansi4.html
http://www.puuvene.fi/tohtori/kannet.html
4xS
Posts: 94
Joined: Sun 16.3.2008 13.17
Location: Tampere / Näsijärvi

Post by 4xS »

[quote="L464"]tarvittaessa liukutarra auttaa..../quote]
Minulla olisi myydä muovinastapintaista levyä, josta itse tein uudet kannet...
Jouduin nimittäin ostamaan koko levyn...
Hanu
Posts: 94
Joined: Tue 15.5.2007 21.16
Location: Tampere/TaPS
Contact:

Millaista levyä?

Post by Hanu »

Millaista levyä se on? Löytyisikö kuvaa tai linkkiä johonkin tuotetietoihin?
4xS
Posts: 94
Joined: Sun 16.3.2008 13.17
Location: Tampere / Näsijärvi

Re: Millaista levyä?

Post by 4xS »

wisa multifloor (mainittu paikassa: muu keskustelu-pressut pois)
FIN931
Posts: 352
Joined: Sat 17.3.2007 11.55
Location: HSK

Post by FIN931 »

Levukannet istuma-aukon säilytysluukuissa taitaa olla vähän vanhempien veneiden ratkaisu. Uudemmissa veneissä luukkujen kannet on ratkaistu hiukan toisella tavalla, vuotamisen välttämiseksi. Silti uudemmissakin veneissä kertyy kovemmalla kelillä säilytysluukkuihin vettä. Miten
olette ratkaisseet vuotamisongelmaa levyluukku- ratkaisuissa?
Erkka
Ylläpitäjä
Posts: 570
Joined: Sat 10.3.2007 03.01
Location: Espoo / Suomenoja
Contact:

Post by Erkka »

FIN931 wrote:Levukannet istuma-aukon säilytysluukuissa taitaa olla vähän vanhempien veneiden ratkaisu. Uudemmissa veneissä luukkujen kannet on ratkaistu hiukan toisella tavalla, vuotamisen välttämiseksi. Silti uudemmissakin veneissä kertyy kovemmalla kelillä säilytysluukkuihin vettä. Miten
olette ratkaisseet vuotamisongelmaa levyluukku- ratkaisuissa?
Meillä tiivisteenä on toisessa luukussa jotain tavallista ikkunatiivistette, toisessa luukussa ei ole mitään tiivisteitä. Luukutkin ovat vielä kierot eivätkä oikein asetu kohdalleen. Kovalla kelillä vettä kertyy kyllä, mutta ei se isommin ole meitä häirinnyt. Pahimmillaan on purjehduspäivän jälkeen kauhaistu pari äyskärillistä vettä pois. Eipä toisaalta kuulu tapoihin purjehtia niin että sitlooda hörppää vettä.

2005 teimme luukut koivuvanerista, joka petsattiin ja lakattiin. 2006 vielä lakattiin uusi kerros, ja sitten kaksi vuotta katseltiin irtoavaa lakkaa. Ensi kesäksi olisi tarkoitus tehdä uudet luukut jostakin sopivasta jalopuuvaneerista. Eli jos joku haluaa pks-aluuelta ostaa kimpassa sopivaa vaneria niin ilmoitelkaapa.

Kuvassa petsatut luukut uutena + kulkuluukku mahonkivanerista:
hwiki/Kuva:Luukut_petsaus.JPG
Erkka
erkka (at) h-vene piste net
remonttimake
Posts: 299
Joined: Thu 22.5.2008 17.49
Location: turku
Contact:

Post by remonttimake »

Tulin ostaneeksi puutyöpajaani viiluprässin (kun halvalla sai). Käyn lähipäivinä ostamassa tiikki- ja mahonkiviilua. Jos viiluttettu koivu- tai havupuuvaneri kelpaa, niin laita privaa. Verstas on Saukkolassa (Lohjan lähellä).
Erkka
Ylläpitäjä
Posts: 570
Joined: Sat 10.3.2007 03.01
Location: Espoo / Suomenoja
Contact:

Post by Erkka »

remonttimake wrote:Tulin ostaneeksi puutyöpajaani viiluprässin (kun halvalla sai). Käyn lähipäivinä ostamassa tiikki- ja mahonkiviilua. Jos viiluttettu koivu- tai havupuuvaneri kelpaa, niin laita privaa. Verstas on Saukkolassa (Lohjan lähellä).
Surffailinkin remonttisivuillasi, hieman ehkä voisi olla kateellinen tuollaisesta "tekee mitä tahtoo" asenteesta ja melkoisista askartelutiloista ja välineistä:) Painaako tuo viiluprässi enemmän kuin h-vene :shock:

Meidän edelliset luukut askarreltiin kerrostalon parvekkeella kevään pikkupakkasilla, nyt on jo sentään useampi neliö lämmintä askartelutilaa...

Osaatkin sitten varmaan valistaa noista levylaaduista. Tarkoittaako jalopuupintainen vaneri samaa kuin viilutettu vaneri?
http://www.puukeskus.fi/fi/Tuotteet/Jal ... a-vanerit/

Käsittääkseni meidän nykyiset kulkuluukut ovat kokonaan mahonkia, mutta mistäköhän sellaista saa? Onko itsetekemäsi viilupinta senverran paksu että luukkuja voi tarvittaessa hioa ilman että viilu menee puhki?

Eli sopivasti kehumalla viilutettu vaneri kelpaa varmasti minulle:)
Erkka
erkka (at) h-vene piste net
Lauri
Posts: 716
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Post by Lauri »

Vanerihan koostuu vain viilukerroksista ja liimasta. Suomalaisvalmisteiset jalopuuvanerit on olleet juuri tuollaisia kotimaisia puulajeja sisältä ja päällä on sitten niin ohut kerros jotakin jalopuuta kuin mitä kehtaavat laittaa. Ulkomaisissa vanereissa sisimmät viilukerrokset voivat olla vähän mitä sattuu puuta, kuitenkin yleensä jotakin tummemman puoleista sellaista. Koivuvanerista ei levyn sisällä ei siis ole muuta haittaa kuin että reunat ovat aika vaaleita jos jäävät esille. Voihan ne reunatkin viiluttaa, ei tietenkään sillä prässillä vaan "käsityönä"

Hyvää, paksulla pintaviilulla olevaa vaneria ei taida saada kuin itse tekemällä. Oikealla viiluprässillä saa varmasti parasta laatua. Sen puolesta remonttimaken tarjous on aika lyömätön.

Toinen juttu mitä vanerista voi ja kannattaa valmistaa päälystämällä, on työtasopinnat: Samanlainen ikilevypinta mitä keittiöiden työtasoissa käytetään n. 30mm lastulevyjen pinnoitteena on oikein hyvä venekäytössä, kun työtaso valmistetaan liimaamalla 9mm vanerin molemmille puolille se ikilevypinta. Tuloksena on n. 11mm työtasolevyä (teetätin sellaista aikoinaan FE:n pentteriremonttia varten). Itse asiassa, jos rakentaisin nyt koko H-veneen sisustuksen uusiksi, niin käyttäisin kaikkiin levypintoihin tuon tyylistä ratkaisua... ei kylläkään ole suunnitelmissa niin isoa remonttia nyt.
remonttimake
Posts: 299
Joined: Thu 22.5.2008 17.49
Location: turku
Contact:

Post by remonttimake »

Prässin paino taitaa olla aika samoissa H veneen kanssa. Sen kanssa on tekemisen meininki, nyt kun oppisi vielä käyttämään konetta :)

Minulla on verstaalle hieman matkaa (100km) , joten ei siellä aivan joka päivä pääse käymään. Aika usein käyn meidän kerrostalon pyörävarastossa nikkaroimassa/lakkaamassa/kuivattelemassa purjeita. Saa nähdä koska tulee valituksia.

Aitoakin jalopuuvaneria on olemassa, mutta se on kallista ja vaikeasti hankittavaa. Minulla on viilun hankintakanava vielä haussa. Mutta viilu tosiaan yleensä on n.1mm paksua, joten hiomavaraa ei ole. On minulla aitoakin mahonkia, jos sillä mielummin teet penkit. Kolmas vaihtoehto voisi olla päällystää vaneri tiikkirimoilla (tai mahonki-), jolloin on hiomavaraa. Taitaa tosin tulla turhan jykevät levyt sillä tapaa.

Tein penkin kannet omaan veneeseen mahonkiviilutetusta koivuvanerista. Sen käsittelin kauttaaltaan epoksilla (2 kerrosta) ja lopuksi 2k lakka päälle (myös 2 kerrosta). En osaa kestävyydestä vielä sanoa mitään.
Hanu
Posts: 94
Joined: Tue 15.5.2007 21.16
Location: Tampere/TaPS
Contact:

Luukut

Post by Hanu »

Kyllä hienoimmat luukut tulee umpimahongista. Ainakin yhdet sellaiset olen nähnyt H-veneessä. Ne ovat lisäksi vanerisia kevyemmät.

Toisaalta miksi lasikuituveneessä pitäisi olla puun väriset luukut? Olen itse maalannut luukut harmaalla ferrexillä, kun pintaviilu kului puhki ja ne ovat mielestäni hyvän näköiset. Pintakaan ei ole kovin liukas, kun se on matta.

Edelliseen veneeseen tein uudet luukut tiikkiviilutetusta vanerista, kun vanhat olivat jo lahot. Ne pysyvät hyvän näköisenä muutaman vuoden.
Lulu
Posts: 1
Joined: Sun 29.3.2009 15.42
Location: Jyväskylä / JVS Juurikka

Jalopuuvanereita

Post by Lulu »

L464
Posts: 155
Joined: Mon 2.7.2007 10.08
Location: Nuottaniemi /EPS

Re: Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by L464 »

Nyt yhden kauden jälkeen näyttää, että 12 mm filmivaneriluukut (karkea puoli ylöspäin) ovat aivan priimakunnossa ilman mitään tököttejä. Katsotaanpa vapun hujakoilla, miltä näyttää, mutta uskoisin ratkasun toimivan.
Ale
s/y Tiikerhai
pjs
Posts: 7
Joined: Tue 1.12.2009 12.17

Re: Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by pjs »

Terve,

Itselläni penkkihistoria seuraavanlainen. Kerrottakoon vielä, että fetissinä on tiikki tuoreen värisenä, ei siis harmaana.

1. Ilmeisesti alkuperäiset penkin, vaneria tiikkiviilulla, harmaat, lohkeilleet ja rumat. Ei reunalistaa.

2. Uudet penkit tiikkivanerista, öljytty tiikkiöljyllä ja hiottu samalla kevyesti vesihiomapaperilla. Reunat maalattu tummanruskeaksi, samalla sävyllä kuin öljytty tiikki. Reunalista tiikkilistasta ajettu muotoon, etureunassa pyöristys ja lista kolmessa osassa, koska välissä ovat penkin kiinnistyshaat. Lista kiinni sikafleksillä ja ruuveilla altapäin.

3. Seuraavana vuonna samalaiset, tällä kertaa lista yhtä osaa, siten että alle oli kaiverrettu kolot kiinnityshakasille - tyylikkäät, sillä hakojen ruuveja ei näy.

4. Samat penkit hiottu seuraavana keväänä, listat lakattu 8 kertaan.

5. Uuden penkit täysin kirkkaasta polykarbonaatista. Epäkeskolla P180 paperilla molemmat puolet mattapintaisiksi, näyttää hiekkapuhalletulta lasilta. Reunassa muotoon ajettu tiikkilista, jonka etureuna pyöristetty ja alapuolelle taltalla kaiverretut kolot kiinnityshakasille. Lista kiinni sialla sekä ruuveilla altapäin. Lista lakattu tarpeeksi monta kertaa.

6. Samat penkit, lista vaihtuu sillä lakkapinnan ottaessa hittiä, pääsee vesi alle ja alkaa lohkeilemaan. Penkit eivät ole liukkaat, käytännössä ikuiset ja tyylikkäimmät mitä olen mielestäni nähnyt. Syksyn pimeillä näyttää hyvältä, kun laittaa penkin alla olevat punaiset ledit päälle - valot menevät pimeässä myös automaattisesti päälle kun penkin avaa. Helpottaa kummasti köysien ja fendareiden kaivelua pimeässä.

Voin laittaa kuvia vaikka kaikista, kunhan kerkeän.
L464
Posts: 155
Joined: Mon 2.7.2007 10.08
Location: Nuottaniemi /EPS

Re: Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by L464 »

Wau!

Tuota polykarbonaattiideaa pohdiskelin joskus, mutta se tyrmättiin painavana ja liukkaana. Kokemustesi perusteella laituriparlamentti näyttäisi siis olevan jos ei nyt ihan väärässä, niin ei ihan oikessakaan. Ehkäpä sitten, kun filmivaneriluukkuni ovat lopussa, askartelen pk-luukut. (Ihan hyvältä filkkafanerikin näyttää karkea puoli ylöspäin, tu mitään listoja jaksanu väsää),
Ale
s/y Tiikerhai
Velimies
Posts: 108
Joined: Sun 19.6.2011 00.43

Re: Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by Velimies »

L464 wrote: Sun 18.10.2009 13.17 Nyt yhden kauden jälkeen näyttää, että 12 mm filmivaneriluukut (karkea puoli ylöspäin) ovat aivan priimakunnossa ilman mitään tököttejä. Katsotaanpa vapun hujakoilla, miltä näyttää, mutta uskoisin ratkasun toimivan.

Nonnih, siis mitään tököttiä ei reunoihin siis vuonna 2008 sivelty, ja nyt - siis vuonna 2021 - luukut alkavat olla pehmeät ja kulahtaneet. Ehkäpä nyt sitten otetaan testi ja sivellään jollain.

Kysymys kuuluu: millä aineella? Purkin tarkkuudella, kiitos. Googlehauilla yleisin vastaus on, että epoksilla, mutta mitä se tarkoittaa? Epoksiliiman tunnen, ja mainoksia alkaa pukata valuepoksusta, josta voi rakentaa pöytälevyjä, koruja jne. Mutta mikä mahtaa olla oikea siveltävä aine vanerilevyn reunoihin?
Tommi,
S/y Tiikerhai
tvkalvas
Posts: 24
Joined: Tue 18.8.2020 08.44

Re: Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by tvkalvas »

Itse olen noihin ulos tuleviin vanereihin käyttänyt suojana West Systemin 105+207 (special hardener), joka on tarkoitettu ulkopintaan. Tasoittuu ihan toisella tavalla kuin tavallinen Westin 105+205/206, sisältää UV-suojan ja on hyvän näköistä. Sen voi laittaa pensselillä maalaten. Periaatteessa tuo pärjää myös yksinään, mutta aina siihen suositellaan myös paria lakkakerrosta päälle UV-suojaksi. Lakka toki vaatii sitten huoltoa jonkun vuoden välein, mutta idea on, että tuo pohjalla oleva epoksi toimii aina vedenestävänä kerroksena eikä rapaudu ikinä pois.
Taneli Kalvas, FIN-540, s/y Lumina
Velimies
Posts: 108
Joined: Sun 19.6.2011 00.43

Re: Sitlooran luukkujen reunakäsittelystä

Post by Velimies »

tvkalvas wrote: Tue 23.11.2021 08.33 Itse olen noihin ulos tuleviin vanereihin käyttänyt suojana West Systemin 105+207 (special hardener), joka on tarkoitettu ulkopintaan. Tasoittuu ihan toisella tavalla kuin tavallinen Westin 105+205/206, sisältää UV-suojan ja on hyvän näköistä. Sen voi laittaa pensselillä maalaten. Periaatteessa tuo pärjää myös yksinään, mutta aina siihen suositellaan myös paria lakkakerrosta päälle UV-suojaksi. Lakka toki vaatii sitten huoltoa jonkun vuoden välein, mutta idea on, että tuo pohjalla oleva epoksi toimii aina vedenestävänä kerroksena eikä rapaudu ikinä pois.
Suuret kiitokset!
Tommi,
S/y Tiikerhai
Post Reply