Page 1 of 1

Code nollalla tehoa menoon?

Posted: Sun 15.9.2019 15.08
by L464
Hei.

Olemme käyttäneet muutamia vuosia genaakkeria kevyissä takatuulissa, ja parhaimmillaan purje on noin 3 metrin tuulessa, kun mietiään, pitäisikö vaihtaa peltiseen. Harkinnassa oleva code nollakin lienee parhaimmillaan alle viiden metrin tuulissa, siitä ylöspäinhän leimatullakin fokalla pääsee kohtuullisesti tuulen mukana.

Nyt olisi tarkoitus päästä vähän ylemmäs kuin genaakkerila, ja litteähkö, vapaasti liehuva code kiinnoistaisi. Sen pitäisi ymmärryksemme mukaan asettua samoihin säätimiin kuin genaakkerinkin. Mitään ei aiota porata veneeseen.

Mahtaako ryhmäläisillä olla kokemuksia H:hon viritellystä code nollasta, tai kokemuksen puuttuessa silti asiantuntevaa näkemystä?

Re: Code nollalla tehoa menoon?

Posted: Sat 26.10.2019 15.38
by L464
No niin.

Code 0 tilattu Harkenin rullalla. Vene tosin on telakalla vielä viitisen kuukautta, mutta sitten on luvassa raporttia.

Re: Code nollalla tehoa menoon?

Posted: Sat 2.11.2019 22.45
by Velimies
Itte joutuu tämänkin...

Re: Code nollalla tehoa menoon?

Posted: Sun 22.3.2020 21.33
by Velimies
L464 wrote:
Sat 26.10.2019 15.38
Code 0 tilattu Harkenin rullalla. Vene tosin on telakalla vielä viitisen kuukautta, mutta sitten on luvassa raporttia.
Melko hyvä ennustus. Pari päivää alle viisi kuukautta meni, mutta nyt on ensitesti code zerolla takana. Vähän vilakkaa oli - vuodenaikaan nähden toki lämmintä - eikä jäätäkään ollut kuin riitteenä pilttuussa ja jonkin verran kansirakenteissa.

Asennus oli suoraviivainen ja ripeä. Rullalaite sokkatapilla kiinni halssikulmaan ja rullalaite pikahaalla aiemmin kanteen viritettyyn lenkkiin. Toppikulmaan pyörivä hela, johon oli vielä avuliaasti kiinnitetty tarra osoittamaan kumpi pää tulee ylös. Rullalaitteeseen purjeneulomo (WB) oli jo viritellyt päättymättömän köyden rullausta varten. Parin testirullauksen jälkeen oltiinkin jo vesillä.

Tuulta oli 4-5 m/s, ensin kaakosta, sitten etelämmästä. Pystyttiin siis etenemään varsin vauhdikkaasti kohti itää. Avotuulia ei ollut kovin paljoa tarjolla, mutta tuntui toimivan siinäkin käytössä. Genaakkeri saattaa jäädä pussiinsa. Fokka pysyikin pussissa koko reissun - jos on tarvetta vastatuuliosuuksia tikkaamalla tikata, lienee fokka tuota isoa lakanaa kätevämpi. Purjemaakarin suositus on, että 8 m/s apparenttia olisi tuolle maksimi.