Erkka mainitsi H-venetapaamisen retkipurjehdusesitelmässä, että he ovat käyttäneet ainakin kuivattua jauhelihaa, ja hyvin on toiminut. Muitakin ruoka-aineita kai voi kuivata; me ei ole koskaan kokeiltu mutta nyt H-veneeseen paluun jälkeen voisi kuivattu ruoka olla hyvä ratkaisu.
Olisikin kiva kuulla kokemuksia siitä, mitkä tuotteet sopivat kuivattaviksi (jauhelihan lisäksi) ja miten se kuivaus oikein tehdään kotioloissa?
(Vielä 90-luvun alussa jokseenkin kaikissa saaristokaupoissa sai vaihdettua kylmävaraajia, joten oli mahdollista elää loma tuoreruuallakin. Koneelliset jääkaapit veneissä ovat ilmeisesti yleistyessään pitkälti hävittäneet tuon palvelun, joten kylmälaukun + varaajien varaan ei enää lomapurjehdusta voi rakentaa. Viikonlopun verran omat kotoa tuodut varaajat tuntuvat kyllä kestävän, joten kuivatut ruoka-aineet ovat lähinnä pitempien matkojen kysymys)
Kuivaruoka
Re: Kuivaruoka
Enpäs ole kokeillut mutta wikissä on seuraava sivu:Lauri wrote: Olisikin kiva kuulla kokemuksia siitä, mitkä tuotteet sopivat kuivattaviksi (jauhelihan lisäksi) ja miten se kuivaus oikein tehdään kotioloissa?
hwiki/Ruokien_s%C3%A4ilytys
306
Taloutemme kuivausasiantuntija on luvannut luetella kokeiltuja ruoka-aineita, minä voin valottaa tekniikkapuolta sen verran että meillä on käytössä tavallinen/halpa kuivuri, joka näyttää suunnilleen tuolta:
http://www.severin.de/preview2004/09_im ... 940_ps.jpg
Vekottimen ritilöille riittävän pieneksi pilkottua valmiiksi paistettua/kypsää evästä niin hyvä tulee. Eli ei todella kuivata mitään noin isoa mitä tuossa kuvassa on:)
Kyllä meidän havaintojen mukaan kylmäkallejakin saa ihan hyvin vaihdettua saariston kaupoissa, mutta silti ollaan pääsääntöisesti päädytty kuivattuihin ruokiin.
http://www.severin.de/preview2004/09_im ... 940_ps.jpg
Vekottimen ritilöille riittävän pieneksi pilkottua valmiiksi paistettua/kypsää evästä niin hyvä tulee. Eli ei todella kuivata mitään noin isoa mitä tuossa kuvassa on:)
Kyllä meidän havaintojen mukaan kylmäkallejakin saa ihan hyvin vaihdettua saariston kaupoissa, mutta silti ollaan pääsääntöisesti päädytty kuivattuihin ruokiin.
Erkka
erkka (at) h-vene piste net
erkka (at) h-vene piste net
Tällaisia ollaan kuivattu hyvällä menestyksellä:
Lihatuotteet:
- jauheliha (naudan vähärasvainen paistijauheliha toimii kenties parhaiten)
- kanajauheliha
- poron käristys, muu riistakäristys
- lohta, kirjolohta, kuhaa, ahventa
- kinkkua (pieninä suikaleina)
Vihanneksia, hedelmiä tms.:
- omena, paprika, tomaatti, porkkana
- erilaiset pakastevihannekset (jos laiskottaa, näitä on helppo kuivata - vain suurimmat palat tarvitsee pilkkoa) (esim. wokkivihannekset, perunapurjosekoitus, keittojuurekset)
- sienet
Muita:
- aurajuusto, musta pekka
- persilja, tilli, ruohosipuli
Mitä ei kannata kuivata tai vaatii asiantuntemusta:
- kana, nauta ym. liha paloina (Vaativat pitkän liotusajan tai pitää pilkkoa hyvin pieneksi ennen kuivaamista. Me ostetaan nämä edelleen tuoreina silloin kun kauppa sattuu kohdalle)
- joku kaveri muistaakseni on kokeillut HK:n sinisen ja kananmunan kuivaamista ei-niin-hyvällä-menestyksellä...
- valmiiksi kuivattuna ostetaan esim. sipulia ja kuivahedelmiä
Lihatuotteet:
- jauheliha (naudan vähärasvainen paistijauheliha toimii kenties parhaiten)
- kanajauheliha
- poron käristys, muu riistakäristys
- lohta, kirjolohta, kuhaa, ahventa
- kinkkua (pieninä suikaleina)
Vihanneksia, hedelmiä tms.:
- omena, paprika, tomaatti, porkkana
- erilaiset pakastevihannekset (jos laiskottaa, näitä on helppo kuivata - vain suurimmat palat tarvitsee pilkkoa) (esim. wokkivihannekset, perunapurjosekoitus, keittojuurekset)
- sienet
Muita:
- aurajuusto, musta pekka
- persilja, tilli, ruohosipuli
Mitä ei kannata kuivata tai vaatii asiantuntemusta:
- kana, nauta ym. liha paloina (Vaativat pitkän liotusajan tai pitää pilkkoa hyvin pieneksi ennen kuivaamista. Me ostetaan nämä edelleen tuoreina silloin kun kauppa sattuu kohdalle)
- joku kaveri muistaakseni on kokeillut HK:n sinisen ja kananmunan kuivaamista ei-niin-hyvällä-menestyksellä...
- valmiiksi kuivattuna ostetaan esim. sipulia ja kuivahedelmiä