Page 1 of 1

Kuivaruoka

Posted: Sun 12.10.2008 15.40
by Lauri
Erkka mainitsi H-venetapaamisen retkipurjehdusesitelmässä, että he ovat käyttäneet ainakin kuivattua jauhelihaa, ja hyvin on toiminut. Muitakin ruoka-aineita kai voi kuivata; me ei ole koskaan kokeiltu mutta nyt H-veneeseen paluun jälkeen voisi kuivattu ruoka olla hyvä ratkaisu.

Olisikin kiva kuulla kokemuksia siitä, mitkä tuotteet sopivat kuivattaviksi (jauhelihan lisäksi) ja miten se kuivaus oikein tehdään kotioloissa?

(Vielä 90-luvun alussa jokseenkin kaikissa saaristokaupoissa sai vaihdettua kylmävaraajia, joten oli mahdollista elää loma tuoreruuallakin. Koneelliset jääkaapit veneissä ovat ilmeisesti yleistyessään pitkälti hävittäneet tuon palvelun, joten kylmälaukun + varaajien varaan ei enää lomapurjehdusta voi rakentaa. Viikonlopun verran omat kotoa tuodut varaajat tuntuvat kyllä kestävän, joten kuivatut ruoka-aineet ovat lähinnä pitempien matkojen kysymys)

Re: Kuivaruoka

Posted: Sun 12.10.2008 18.46
by 306
Lauri wrote: Olisikin kiva kuulla kokemuksia siitä, mitkä tuotteet sopivat kuivattaviksi (jauhelihan lisäksi) ja miten se kuivaus oikein tehdään kotioloissa?
Enpäs ole kokeillut mutta wikissä on seuraava sivu:

hwiki/Ruokien_s%C3%A4ilytys

Posted: Sun 12.10.2008 21.35
by Erkka
Taloutemme kuivausasiantuntija on luvannut luetella kokeiltuja ruoka-aineita, minä voin valottaa tekniikkapuolta sen verran että meillä on käytössä tavallinen/halpa kuivuri, joka näyttää suunnilleen tuolta:
http://www.severin.de/preview2004/09_im ... 940_ps.jpg

Vekottimen ritilöille riittävän pieneksi pilkottua valmiiksi paistettua/kypsää evästä niin hyvä tulee. Eli ei todella kuivata mitään noin isoa mitä tuossa kuvassa on:)

Kyllä meidän havaintojen mukaan kylmäkallejakin saa ihan hyvin vaihdettua saariston kaupoissa, mutta silti ollaan pääsääntöisesti päädytty kuivattuihin ruokiin.

Posted: Tue 14.10.2008 11.48
by mervi
Tällaisia ollaan kuivattu hyvällä menestyksellä:

Lihatuotteet:

- jauheliha (naudan vähärasvainen paistijauheliha toimii kenties parhaiten)
- kanajauheliha
- poron käristys, muu riistakäristys
- lohta, kirjolohta, kuhaa, ahventa
- kinkkua (pieninä suikaleina)

Vihanneksia, hedelmiä tms.:

- omena, paprika, tomaatti, porkkana
- erilaiset pakastevihannekset (jos laiskottaa, näitä on helppo kuivata - vain suurimmat palat tarvitsee pilkkoa) (esim. wokkivihannekset, perunapurjosekoitus, keittojuurekset)
- sienet

Muita:

- aurajuusto, musta pekka
- persilja, tilli, ruohosipuli

Mitä ei kannata kuivata tai vaatii asiantuntemusta:

- kana, nauta ym. liha paloina (Vaativat pitkän liotusajan tai pitää pilkkoa hyvin pieneksi ennen kuivaamista. Me ostetaan nämä edelleen tuoreina silloin kun kauppa sattuu kohdalle)
- joku kaveri muistaakseni on kokeillut HK:n sinisen ja kananmunan kuivaamista ei-niin-hyvällä-menestyksellä...
- valmiiksi kuivattuna ostetaan esim. sipulia ja kuivahedelmiä