Tallinnan eskaaderi?

Matkakertomuksia ja retkikohdevinkkejä sekä muuta keskustelua retkiveneilystä
Post Reply
239
Posts: 300
Joined: Sun 11.3.2007 00.08

Tallinnan eskaaderi?

Post by 239 »

Ida Maria starttaa Helsingistä kohti Tallinnaa torstaiaamuna 20.8. ellei satu olemaan tyyntä tai myrskyä. FIN-199 on mahdollisesti lähdössä mukaan. Jos joku muu tahtoo lähteä kimpassa vierailemaan etelänaapurissamme, niin ilmoitelkaapa täällä tai soittakaa 050-3744743. Tarkoitus on palata kotisatamaan vielä tuntematonta reittiä tiistai-iltaan mennessä.
239
Posts: 300
Joined: Sun 11.3.2007 00.08

Re: Tallinnan eskaaderi?

Post by 239 »

Torstaiksi luvattiin tyyntä, mutta edeltäväksi yöksi hyvää sivumyötäistä. Niinpä Ida Maria kävi Westhouse cupin jälkeen Haukilahden rannassa kuormattavana ja lähti matkaan. Valitettavasti 199 ei päässyt lähtemään, joten eskaaderia ei lopulta syntynyt.

Tuuli oli lupausten mukainen, ehkä vähän kovempikin, joten matka sujui reippaasti siitäkin huolimatta, että spinnu pidettiin pimeäntulon jälkeen pussissaan. Oli upeaa surffailla isoilla aalloilla hienosti näkyvää tähtitaivasta ihaillen. Suunnistaminen oli äärimmäisen helppoa, kun Tallinnan tv-tornin punaiset valot näkyivät Espooseen asti ja jo hyvin varhaisessa vaiheessa ilmestyi horisonttiin kaupungin valojen hohde. Olihan toki gepsikin mukana. Pari laivaakin kaupunkien välillä seilasi, mutta köröttelivät niin hitaasti, että jäivät taakse jo alkumatkasta.

Parkkeerasimme veneen Piritan vieraslaituriin ja kävimme nukkumaan. Perjantaina varsinaiset vieraslaiturit tyhjennettiin yöllä saapuvia HTR-veneitä varten, joten sataman henkilökunta ohjasi vierasveneet muille vapaille paikoille.

Parin aurinkoisen kesäpäivän aikana löysimme Tallinnasta ihan uusia puolia. Piritan satama ja satama-aluehan eivät ole kovin viihtyisiä, mutta ympäristö sitäkin hienompi. Itäänpäin alkaa upea hiekkaranta. Kaupungin suuntaan rannassa kulkee tie, josta aukeaa näkymä Tallinnanlahdelle ja sisempänä voi kävellä kaupunkiin hienoja puistoja ja korkeita mäkiä pitkin. Sataman kohdalle laskevaan jokeen kannattaa käydä tutustumassa. Tämä onnistuu vuokraamalla jokisuusta kanootin, soutuveneen tai polkuveneen.

Lauantaina satamassa alkoi olla vilskettä, kun parisataa kisavenettä oli saapunut yön aikana Helsingistä. Starttasimme puoliltapäivin kohti kotimaata. Myös osa kisaveneistä oli lähdössä lauantaina takaisin, koska sunnuntaiksi luvattiin tyyntä ja vähän sadettakin. Meillä oli kuitenkin aikaa vielä tiistai-iltaan asti, joten kohdesatamaksi valittiin Inkoon Jakobshamn, jonne on matkaa suunnilleen saman verran kuin Helsinkiin.

Oli luvattu reipasta itätuulta, mutta rannikon läheisyydessä tuuli oli vielä aika heikkoa. Ilmeisesti merituuli tappeli perustuulta vastaan. Etäämmälle päästyä keli oli kuitenkin lupausten mukaista ja matka sujui vauhdikkaasti. Parhaissa surffeissa nopeus nousi gps:n mukaan 12,3 solmuun. :) Pian kuitenkin velttona heiluva etustaagi muistutti rikin olevan alkuviikon kisojen jäljiltä turhan löysä, joten spinnu otettiin alas ennen kuin se tulisi oma-aloitteisesti maston kera... Aallokko kuitenkin kasvoi vielä niin, että pelkillä kryssipurjeillakin surffailtiin välillä yli kymmenen solmun.

Jakobshamniin saavuimme alkuillasta. Satamassa oli leppoisa meininki ja illan viihdepuolesta vastasi osaava trubaduuri. Jakobshamnista matka jatkui Barosundin kautta Gölisnäsiin, josta sitten viimeiseksi yöksi Stora Brändöhön.

Olipa loistavat lomakelit vielä elokuun loppupuolella! Sadetta tuli lopulta vain hetken aikaa ja sekin yöllä. Päivisin aurinko paistoi lähes koko reissun ajan.
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Tallinnan eskaaderi?

Post by 306 »

239 wrote:...
Oli luvattu reipasta itätuulta, mutta rannikon läheisyydessä tuuli oli vielä aika heikkoa. Ilmeisesti merituuli tappeli perustuulta vastaan. Etäämmälle päästyä keli oli kuitenkin lupausten mukaista ja matka sujui vauhdikkaasti. Parhaissa surffeissa nopeus nousi gps:n mukaan 12,3 solmuun. :) Pian kuitenkin velttona heiluva etustaagi muistutti rikin olevan alkuviikon kisojen jäljiltä turhan löysä, joten spinnu otettiin alas ennen kuin se tulisi oma-aloitteisesti maston kera... Aallokko kuitenkin kasvoi vielä niin, että pelkillä kryssipurjeillakin surffailtiin välillä yli kymmenen solmun. ....
Asiallista! Näitä raportteja niin reissuilta kun kisoistakin on ilo lukea. Harmi, ettei moisille reisuille oikein pääse niin kauan kun töitä piisaa (mikä käy tekosyyksi senkin peitoksi että tokkopa sitä tohtisi moiseen ainakaan spinnulla ryhtyäkään.. ;) ). Hienoa, että rajoja on haettu myös ratojen ulkopuolella.
306
Post Reply