Käsi GPS

Matkakertomuksia ja retkikohdevinkkejä sekä muuta keskustelua retkiveneilystä
Post Reply
Kux
Posts: 32
Joined: Sat 26.9.2009 17.48

Käsi GPS

Post by Kux »

Moi,

Välillä täällä on käyty keskusteluja käsi GPS laitteista. Nähtävästi monilla on joku Garmin malleista.

Harkitsen käsi GPS:n hankkimista varmuuden vuoksi. Onko kokemuksia / viimeaikaisia muutoksia mitä kannattaisi pitää mielessä?

olisi hyvä:
- pitkä akun kesto
- mahdollisuus ladata reittejä
- ehkäpä väri näyttö
- vedenkestävä
- karttoja Suomen vesistölle

Ideoita? Olisiko esim: Garmin GPSMAP 60CSx tällainen? (verkokaupassa 299.-)
David
Posts: 79
Joined: Sun 11.3.2007 00.11
Location: Helsinki / Merihaka
Contact:

Re: Käsi GPS

Post by David »

Meillä on juuri tuo Garmin GPSMap 60CSx, ja BlueChart kartat Suomenlahdelle. Olemme tosi tyytyväisiä sille. Meillä on se laiska tapa että pinnamiehella on aina se Garmin roikkumassa kaulasta, ja se anta kova varmuus ettemme mene kiville. (Mentiin kiville kerran sillä, kun sesongin alussa pinnamies oli unohtanut miten lukea GPS:n karttasymbolit).

Garminilla oli sääntö että ostetut kartat voi ladata kahdelle laitteelle, niin meillä on vara-gepsinä Garmin eTrex Legend HCx. Vaikka se on pienempi ja kevyempi kuin se GPSMap 60CSx, sen näyttö on sen verran pienempi ja vaikeampi lukea että me mieluummin käytämme se GPSMap 60CSx jokapäiväisesti.

Ymmärrän, että Garmin siirtaa nykyiseltä järjestelyltä, missä saat CD-ROM kaikella Eurooppan alueilla ja ostat lukituskoodit netistä, uudelle järjestelylle, missä ostat karttaalueet microSD-korteilla. Sen jälkeen ei ole mahdollinen ladata kartat toiselle laitteelle.
Lauri
Posts: 723
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Käsi GPS

Post by Lauri »

GPSMAP 60CSx on jo vähän vanhahko, mutta yhä toki käyttökelpoinen malli. Davidin mainitsema eTrex Legend HCx on hyvin samankaltainen laite, mutta fyysisesti pienempi. Näyttö on noissa kahdessa resoluutioltaan käytännössä sama (vähän eri mallinen, mutta pikseleitä n. saman verran), joten saman verran karttaa kummankin ruudulle mahtuu. 60CSx:n suurempi ruutu voi tehdä illuusion siitä, että karttaa näkisi enemmän kerralla.

Meiltä löytyy kotoa kolme garminia tällä hetkellä: eTrex Vista HCx (Legendin rinnakaismalli, jossa on myös sähkökompassi), Oregon 300 ja Nüvi 550. Jälkimmäiset kaksi ovat tarkemmalla kosketusnäytöllä varustettuja. Näiden uudemman sarjan laitteiden parempi resoluutio saa näytölle mahtumaan paljon enemmän karttaa. Kosketusnäyttöjen huono puoli on taas himmeämpi näyttö. eTrexin, ja varmaankin myös 60-sarjan, näyttö on paljon helpompi lukea kirkkaassa auringonvalossa. Valinta on siis tehtävä resoluution ja näytön kirkkauden välillä. Hinnat noissa ovat samaa luokkaa; minä kuitenkin valitsisin tuollaisen uudemman laitteen sen resoluution takia. Ja toisaalta siksi, että niihin saa ladattua nykyisin myös omia, vaikka paperilta skannattuja karttoja. Vanhempiin ei saa (en tosin ole vielä kokeillut ko. ominaisuutta). Itse asiassa ostaessani tuota Oregonia oli minulla alunperin tarkoituksena ostaa juurikin se 60Csx. Vertailin niitä kaupassa rinnakkain jonkin aikaa, ennen kuin päätin minkä otan. Jos toimii noin, niin kannattaa pyytää lupa viedä laitteet aurinkoon ja päättää vasta sitten. Jäi minulta tekemättä..

Suomen edullisimmat ostospaikat noille ovat olleet joko verkkokauppa.com tai marinea.fi. Jälkimmäinen on useimmiten ollut halvempi laitteiden, edellinen oheislaitteiden osalta. Ovat mielestäni pärjänneet aika hyvin myös ulkomaisille verkkokaupoille viime vuosina, joten kaikki nämä nyt käytössä olevat laitteet on meille ostettu suomesta. Ja jos on mahdollisuus käydä verkkokauppa.com:n löytöpisteessä helsingin myymälässä, niin kannattaa tarkistaa sekin. Ainakin vähän aikaa sitten siellä taisi olla kaksikin Oregonia (mallit 200 ja 300, muistaakseni) hyllyssä aika edullisilla hinnoilla.
Kux
Posts: 32
Joined: Sat 26.9.2009 17.48

Re: Käsi GPS

Post by Kux »

hei kiitoksia viesteistä.

Taidan katsoa ne kaupassa läpi.
Onko tuo kosketus näyttö ok käyttää vene ympäristössä?

Tuo ajatus omien karttojen scannauksesta kuulostaa hyvältä.
Täytyy tutustua mitä eroa on Oregon 200, 300, 450 välillä..

t.
Peter
remonttimake
Posts: 300
Joined: Thu 22.5.2008 17.49
Location: turku
Contact:

Re: Käsi GPS

Post by remonttimake »

Vältä ostamasta Magellania venekäyttöön (ainakaan explorer 400:n NMEA liitäntä ei ole 183 formaatissa). Yllä mainitut on varmaan ihan ok.
Lauri
Posts: 723
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Käsi GPS

Post by Lauri »

Kux wrote: Onko tuo kosketus näyttö ok käyttää vene ympäristössä?

Tuo ajatus omien karttojen scannauksesta kuulostaa hyvältä.
Täytyy tutustua mitä eroa on Oregon 200, 300, 450 välillä..
Kosketusnäyttö jakaa mielipiteitä. Ei se venekäytössä ole sen huonompi tai parempi kuin muuallakaan.

Oregon 200 ja 300 välillä suurin ero taisi olla liitännöissä: 200 on perusmalli, jossa ei ole langatonta tietojenvaihtoa muiden garmin-laitteiden kanssa (minulle täysin hyödytön ominaisuus) eikä mahdollisuutta NMEA-litäntään (siitäkään ei ole toistaiseksi ollut hyötyä, mutta jos vaikka joskus hankin autopilotin, niin ehkä sitten...) NMEA saadaan 300:sesta erillisellä virta/datakaapelilla, joka liitetään usb:llä navigaattoriin ja NMEA lähtee sitten kaapelin keskellä olevasta palikasta. Kaapeli maksaa n. 50 euroa.

Yksi mahdollisuus olisi tietysti myös Colorado, joka on Oregonia edeltävä malli. En ole käyttänyt, mutta käsittääkseni aika samanlainen, lukuun ottamatta käyttöliittymää: siinä ei ole kosketusnäyttöä, vaan napit ja valintarulla. Colorado on poistumassa tai poistunut tuotannosta, mutta niitä näkyy yhä saavan marineasta tarjouksesta.

Aiemmin listasit ominaisuuksiin myös pitkän akun keston. Minusta sillä ei ole suurtakaan merkitystä venekäytössä. Akut eivät kuitenkaan kestä missään mallissa useampia päiviä, joten sytkärimallinen virtajohto on tarpeellinen lisävaruste joka tapauksessa.

Näiden käsi-gepsien lisäksi voi tietysti harkita myös tuollaista Nüvi 500 tai 550 -mallia. Niitä on saanut viime aikoina tarjouksesta n. 150-200 eurolla. Laitehan on vesitiivis autonavigaattori, jonka pitäisi osata myös toimia veneessä, kun siihen laitetaan merikartat. Ilman veneilykarttoja se tuntuu suostuvan olemaan vain autonavigaattori, tai sitten en ole vielä löytänyt omastani toimintoa jolla sen saa pakotettua muunlaiseen toimintaan. Garminin hinnoittelu on kyllä jännää, kun tuollaisen kohtuukokoisella näytöllä olevan nüvin saa halvemmalla kuin käsikapulan, ja nüvissa tulee mukana vielä imukuppiteline, latausjohto ja tiekartatkin - kaikki nuo joutuu hankkimaan erikseen maastomalleihin (tämä on siis se syy miksi ostin koko laitteen: Vaihtoehtona oli ostaa satasella uusi euroopan kartasto oregoniin, joka ei edes anna autonavigoinnissa puheella ohjeita vaan vain näyttää näytöllä, mutta maksamalla 50 euroa enemmän sain laitteen karttoineen ja lisävarusteineen gigantin tarjouksesta!)

Omien karttojen lataukseen voi tutustua garminin sivuilla:
http://www.garmin.com/garmin/cms/site/u ... custommaps

Kävin äsken taas verkkokaupassa ja siellä löytöpisteessä oli yksi Oregon 200, hinta 219 euroa muistaakseni. Aiemmin siellä näkemääni kolmesatasta en nähnyt, mutta en käynyt joka paikkaa kaivelemaan. Ja ottaen huomioon millainen kaaos siellä aina on, on aika mahdotonta sanoa onko se laite jo myyty.
Tuom4s
Posts: 19
Joined: Fri 26.2.2010 20.11

Re: Käsi GPS

Post by Tuom4s »

Onko kenelläkään kokemuksia tuosta verkkokaupan photonav tms. autonavigaattorista varustettuna tasku loisto-ohjelmalla? Navigaattori itsessään kun ei maksa kuin n. 45e. Tuskin vetää vertoja ihan oikealle venekäyttöön tarkoitetulle gepsille?
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Käsi GPS

Post by 306 »

Kux wrote: olisi hyvä:
- pitkä akun kesto
- mahdollisuus ladata reittejä
- ehkäpä väri näyttö
- vedenkestävä
- karttoja Suomen vesistölle
Metka juttu kyllä noissa käsi-gepseissä, hinta nimittäin sinnittelee vanhoissakin malleissa aika lukemissa. Itselläni on nyt viitisen vuotta vanha Garmin gpsmap76 ja sen hinta lie edelleen yli 200€. Puhumattakaan karttatiedostoista, joita ei enää edes tueta, alue suunnilleen Viipurista Hankoon toiset 200€ (jos ei piraatiksi heittäydy). Ja sisäinen 8MB muisti on tietty rajallinen ja vaatii kannettavaa ym. häsläystä karttasarjoja vaihtaessa esim. Laurin mainitseman korttipaikan sijaan.

Käsi-gepseissä on hyviä ja huonoja puolia. Koska laite on suunniteltu käytettäväksi kädenmitan päässä, on näyttö yleensä pieni. Toisaalta, vehje on suunniteltu toimimaan pattereilla tms. pienellä kulutuksella joten se sopii mainiosti H:n kaltaiseen "virrattomaan" veneeseen. Akkupatterit kestää muutaman iltapurjehduksen ihan hyvin. Silti tupakkasytkäriltä tuleva virtajohto ei ole huono hankinta, esim. Arin kaapelitehdas niitä tekee alle maahantuojan hintojen ja parhaimmillaan haluttuihin mittoihin. Ja jos samalla ostaa gps-virta-pc-johdon niin sitten ei tarvitse kun USB-adapterin uudempiin koneisiin (vanhastaan toimii com-portin kautta) ja custom-tilauksena varmaan voi teettää siihen usbin jo valmiiksi.Itsekin voisi manuaalin ohjeiden perusteella tehdä, mutta liittimet on hiukka kiven alla..

Eli tuo vanha sotaratsunikin täyttää kriteerisi suunnilleen värinäyttöä lukuunottamatta. Itse pidän kovasti yksivärisestä näytöstä niin valossa kun pimeässäkin. Kontrastia säätämällä kuviot kyllä erottuu aurinkoisellakin kelillä toisin kun alkeellisimmissa värinäytöissä (joita ei taida olla enää uusissa peleissä). Eli käytettyjenkin puolella voisi olla järkihankintojen mahdollisuuksia, sillä hyviä käytettyjä tulee sitä mukaan kun uusiin malleihin liitetään (vene-gepseihin) tarpeettomia ominaisuuksia joita tekniikkafriikit välttämättä haluaa.
306
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Käsi GPS

Post by 306 »

Tuom4s wrote:Onko kenelläkään kokemuksia tuosta verkkokaupan photonav tms. autonavigaattorista varustettuna tasku loisto-ohjelmalla? Navigaattori itsessään kun ei maksa kuin n. 45e. Tuskin vetää vertoja ihan oikealle venekäyttöön tarkoitetulle gepsille?
Juu, ei ole roiske- tahi upotustiivis ainakaan.

Halvin "plotteri" olisi varmaan uusi gepsikännykkä johon tuon loiston tai vastaavan lataa mutta samat rajoitteet veden pärskyttelyn suhteen. Varaplotterina isommissa veneissä suosituhko vaihtoehto.
306
Lauri
Posts: 723
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Käsi GPS

Post by Lauri »

Minulla ei ole kokemuksia verkkokaupan photonaveista. Nyt voisi kyllä halvalla hankkia kokeiltavaksi, jos riittää intoa leikkiä halpismallien kanssa: Siellä löytöpisteessä oli nyt iso kasa sellaisia, olikohan 35e/kpl. Voisivat olla postimyyntipalautuksia, kuten suuri osa muistakin samassa paikassa (lisäksi siellä on myynnistä poistuneita malleja, esittelykappaleita, jne).

Minä olen ollut ennemmin sillä linjalla, että gps:n kanssa ei viitsisi ottaa turhia riskejä, joten on noita Garmineita kertynyt. Vaikka on minulla gps:llä varustettu puhelinkin koko ajan mukana. Mutta kokeiden perusteella ei usko riitä puhelin-gepsin käyttöön tositilanteissa:

Kävelin kerran pari kilometria gepsi kummassakin kädessä. Toinen oli se em. eTrex, toinen puhelimen gps. Pidin molemmissa esillä näyttöä, jolla oli laitteen itsensä ilmoittama tarkkuusarvio ja havaittujen satelliittien määrä. Tulokset olivat aika karmivia sen puhelimen kannalta: Garmin oli koko matkan keskimäärin n. 10 kertaa tarkempi eikä hukannut signaalia missään, ei talojen välissäkään. Puhelin sen sijaan onnistui kadottamaan signaalin mm. keskellä lauttasaaren siltaa. Ei edes ihmetytä paljokaan, kun muistaa että gps puhelimessa on ns. kiva lisäominaisuus, kun taas erillisessä laitteessa se on koko laitteen olemassaolon tarkoitus. Tämän kokemuksen jälkeen en ole käyttänyt puhelimen navigointia mihinkään tarkkuutta vaativaan juttuun. Enkä ole edes miettinyt minkään lelu-gepsin hankkimista.

En siis ottaisi mitään gepsikännykkää edes "varaplotteriksi" veneeseen.
Lauri
Posts: 723
Joined: Wed 4.7.2007 19.18
Location: Helsinki

Re: Käsi GPS

Post by Lauri »

Eilen oli pitkästä aikaa Oregon käytössä pattereilla, kun olin metsässä liikkeellä. Muistui vasta siinä mieleen, että pattereita säästääkseen tuo laite sammuttaa taustavalon aika nopeasti. Ja näissä uudemmissa värinäytöllisissä laitteissa taustavalo on käytännössä välttämätön, jotta näkisi mitä näytöllä on (mustavalkoiset oli luettavissa ilmankin, joten siinä suhteessa kehitys on kulkenut takaperin). Jos sähköä tulee johtoa pitkin, niin taustavalo pysyy päällä ja lisäksi se oregonin taustavalo on kirkkaampi kuin pelkillä pattereilla max-säädöllä.

Riippuu ihan käyttötavasta onko asialla merkitystä. Veneessä olen käyttänyt gepsiä nopeusmittarina jo vuosia, joten minusta on aika oleellista saada näyttö pysymään luettavana koko ajan.

Oregon ja Nüvi saavat sähkönsä usb-liitännän kautta. Niille kelpaavat kyllä muutkin usb-laturit kuin garminin omat, mutta ainakin tomtomin laturiin liitettynä garminit luulevat aluksi olevansa kiinni tietokoneessa. Käynnistyksen jälkeen pitää siis odotella hetki, niin ne huomaavat ettei piuhassa olekaan muuta kuin sähköt ja käynnistyvät normaalisti. Tuli tämäkin kokeiltua käytännössä, kun tulin ostaneeksi sellaisen tomtomin sytkärilaturin yhdestä löytökorista todella halvalla.
Kux
Posts: 32
Joined: Sat 26.9.2009 17.48

Re: Käsi GPS

Post by Kux »

Moi,

Vuodet kuuluu, nyt olisi uusi kysymys tähän ketjuun. Onko kellään kokemuksia iPadin tms tabletin käyttämisestä navigointiin? Millä ohjelmistolla ja miten saitte sen vedenpitäväksi?
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Käsi GPS

Post by 306 »

Tässä turinassa päivitellään Garminin malliston kehittymistä. Merkki on ollut hyvä ja laadukas vaan nyt taitaa veneilyyn liittyvien käsi-gepsien terävin kärki olla toisaalla.

Kävipä hölmösti, joku rahan tai jännityksen tarpeessa oleva vei vinttikomerosta kaikenmoista. Mukana meni myös epähuomiossa sinne päätynyt käsi-gepsi ja kaiku (mitä ihmettä joku tekee kaiun näytöllä, kun kallein osa eli anturi on liimattuna veneen pohjaan?).

No, uusia etsimään ja garminin osalta on kyllä kehitys mennyt ihme lelusuuntaan uusissa malleissa. Kosketusnäyttö on varmasti tätä päivää mutta käytännössä kaikki muut käsi-gepsien ominaisuudet olivat geokätkijöille suunnattuja, mm. digikamera, gps-pelit ja "luonnonsatamien, kala-, sieni- ja marjapaikkojen langaton jakaminen kavereiden kanssa"...?!? Ken on ikinä yhdenkään sienen löytänyt ei ole tietääkseni muille sen paikkaa paljastanut. Samaan aikaan vehkeissä ei mainita mitään aiempien mallien ankkurihälytyksistä tai vaikka siitä, että laite kelluu veteen pudotessaan. Ja hinnat on tietty aika muodikkaat myös.

Onnekkaan sattuman kautta sain hommattua vähän käytetyn mallin vuosien takaa ja olen siihen tyytyväinen. Heijastava värinäyttö siinä tosin on takapakkina aiemman gepsini matriisinäyttöön nähden, mutta jospa sen kanssa pystyis elämään. Laitteessa on parannuksina aiempaan nähden nopeampi liitin koneen karttaohjelmiin, kompassi ja ilmapuntari. Ja, laite toimii ladattavilla akkupattereilla joten vehjettä ei tarvi lähettää huoltoon tai vaihtaa uuteen jos/kun sisäinen akku pimahtaa. Ja jos akkupatterit on päässeet unohtumaan tai tyhjenemään, voi aina kipsalta hakea lisää sormipattereita. Ja tämän pikkupattereilla toimimisenhan mahdollistaa olematon virrankulutus.

Markkinoilla yhä myytävänä olevassa mallistossa ei taida enää olla kun gpsmap 78:n parempi malli (ja gpsmap 62, joka on hieman erilainen malli josta minulla ei ole kokemusta) jossa on samat ominaisuudet toki päivitettynä hotfixeillä yms. Uuden laitteen koko taitaa olla sama kun vanhojenkin, mutta nappuloiden tutut paikat ovat vaihtuneet jonkin verran.

Mutta, kehityksen kehittyessä tosiaan tunnutaan hakevan laajempia asiakassegmenttejä ja jo toimivan malliston ominaisuudet siirretään kalliimpiin laitteisiin näyttävämpiä efektejä ryydittämään. Harmi, jos käsi-gepsien tarjonta köyhtyy pelkäksi upeiden 3d-karttojen pällistelyksi kun laitteella olisi monia muitakin hyötykäyttömahdollisuuksia etenkin veneilyssä.
306
Velimies
Posts: 129
Joined: Sun 19.6.2011 00.43

Re: Käsi GPS

Post by Velimies »

Kux wrote:Onko kellään kokemuksia iPadin tms tabletin käyttämisestä navigointiin? Millä ohjelmistolla ja miten saitte sen vedenpitäväksi?
Velimiehellä on käytössään iPad jollain merikarttaohjelmistolla. Näyttää toimivan mukavasti, kirkkaassa ulkoilmassa näkyvyyden kanssa on vähän niin ja näin. Laite on karttalaukussa, mutta aquapackilta löytyy vedenpitävä kuori myös iPadille.

h-vene/f/viewtopic.php?f=1&t=990

On veneessä varalla myös vanhan mustavalkoinen käsigps, Garmini muistaakseni.

Merikartalla toki ensisijaisesti mennään...
Tommi,
S/y Tiikerhai
Post Reply