Soolona satamaan

Keskustelua purjeiden trimmaamisesta ja veneen sekä purjeiden käsittelystä.

Moderator: Kristian

Post Reply
MiikkaS
Posts: 1
Joined: Tue 30.4.2019 13.59

Soolona satamaan

Post by MiikkaS » Tue 30.4.2019 14.34

Moro veneilijöille!
Tässä kun kausi on startannut ja vene on saatu laskettua Näsijärveen jäähileiden sekaan haluaisin kysyä kokeneemmilta h-veneilijöiltä vinkkejä satamaan rantautumisessa. Eli tilanne on se, että haluaisin pystyä rantautumaan turvallisesti ilman sählinkiä laituripaikalleni Naistenlahteen pakittomalla moottorilla törmäämättä laituriin. Minulla on vuoden -72 artekno, jossa moottori on kaivossa takaboksissa ja moottorina on nelari kaksheppanen. Laituripaikkaan ei sisälly poijua, joten en voi hidastaa vauhtia poijun avullakaan ja paikkanikin on kahden laiturin välissä, joten minun täytyy kääntää vene melko kapeassa välissä suoraan paikalleen.

Tähän mennessä rantautuminen on tehty niin, että moottori sammutetaan 30 metriä ennen laituria ja gasti ottaa jaloilla laiturin vastaan. Vakiogasti vaan otti ja häippäsi Helsinkiin. Olen harkinnut vaihteellisen moottorin ostoa, mutta luulen, että uudet 4-hp 4t moottorit ovat kooltaan sen verran isompia, että ne ei mahdu takaboksiin ja perälautaankaan en haluaisi sitä asentaa.

Olen miettinyt jonkinäköisen "tyynyn" asentamista laituriin, jota päin voisin tyhjäkäynnillä huoletta ajella, mutta taidan menettää kaiken uskottavuuteni purjehtijana tällä keinolla. Onko ankkurin käyttö "jarruna" se oikea menettelytapa, vai onko olemassa jotain muuta keinoa?

Kiitos jo etukäteen,
Miikka, Fin-63

Velimies
Posts: 73
Joined: Sun 19.6.2011 00.43

Re: Soolona satamaan

Post by Velimies » Thu 2.5.2019 13.36

Aja hitaammin.

Onko laituri pitkäkin? Jos on, niin sen uloimpaan kulmaan voi jättää köyden, josta voit helposti veneen pysäyttää. H on kevyt.
Tommi,
S/y Tiikerhai

Post Reply