306, avoimien ovien ilta

Keskustelua H-veneen varustelusta ja kunnostusprojekteista

Moderator: Kristian

Post Reply
306
Posts: 1166
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

306, avoimien ovien ilta

Post by 306 »

Terve kaikille,

Hieman aikojen hengen vastaisesti ajattelin järjestää avoimien ovien illan täällä paljon palstatilaa kahminella, "legendaarisella reissuvene 306":llani (poikani muotoilu).

Veneen perusidea on näyttää mahdollisimman uskollisesti veistämön esitteen mukaiselta, mutta kätkeä pinnan alle mahdollisimman toimivat mukavuudet retkeilyyn ja lomailuun veneellä. Suurin poikkeama tästä linjasta taitaa olla ula-antennin omaiset, mutta erittäin toimivat perätikkaat. Muilta osin varustelun eetos on toteutunut oikein hyvin.

Vene on kuluneiden 14 kauden aikana ollut loistava reissukumppani ja monet wikin artikkelit kertovat varustelusta noin vuoden 2015 tienoille. Paljon toimivia patentteja on syntynyt vielä artikkeleiden ulkopuolellakin, joten esittelen niitä mielelläni paikan päällä Helsingissä asiasta kiinnostuneille.

Artikkeleiden ulkopuolelta perästä keulaan mm. :
- Perätikkaiden asennus
- Liinakela peräluukun alle
- Säilytystaskut ja -ratkaisut kaukalon luukkujen alla
- Kiinteä vesisäiliö punkan alla täyttö- ja tyhjennysratkaisuineen lisänä artikkelin vesijärjestelmälle
- Aurinkopaneelin asennukset
- Ajanmukaiset sähköasennukset pinnan alla
- Sisäkaton kunnostus
- Purjepeitteiden kunnostus
- Origo-keittimen asennus "piironkiin"
- Sähkökeskuksen asennus "piironkiin"
- Magneettiset verhot
- Porttapotti, wc-paperit ja jätehuoltoratkaisut
- Wallas 1300-asennus keulapiikkiin ns. raitisilmapuhalluksella
- Patjojen tiivistyskokeilu

Perheeni jatkaa kasvamistaan, joten hieman raskain sydämin joudun puntaroimaan veneen tulevaisuutta. Haluan kuitenkin välittää näitä ja muita ideoita eteenpäin, jos se vaikka synnyttäisi entistä parempia patentteja jatkossa.

Esittelystä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä yksityisviestillä, niin katsotaan miten tapaus voitaisiin saada järjestymään epidemian salliessa esim. elo-syyskuun aikana. Ideoita tähän otetaan toki vastaan.
306
Pörssihai
Posts: 1
Joined: Wed 24.6.2020 13.35

Re: 306, avoimien ovien ilta

Post by Pörssihai »

Hei,

Katsoinkin, että ompas hienoja ratkaisuja tehty tähän yksilöön! Mutta pari asiaa minua kiinnostaa, enkä valitettavasti pyöri PK-seudulla.

1) Miten nuo spinnuplokit ovat kiinni noissa tapeissaan? Itse olen pähkäillyt, että minkälaisen patentin siihen rakentaa.

2) Miten olet kiinnittänyt liinakelan peräluukun alle ilman läpivientejä luukun yläpuolelle? Mielestäni se näyttää kuvissa, ettei ruuvinkantoja ole yläpuolella. Varmaankin liimalla jokin jalus sulla on?
306
Posts: 1166
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: 306, avoimien ovien ilta

Post by 306 »

1) Muistaakseni ovat paikallaan semmoisella kiemuraisella sakkelilla, joka antaa plokin kääntyä vaakasuoraan. Pitääpä katsoa tarkemmin, mutta ihan on sen suhteen alkuperäiset viritykset.

2) Taisi mennä niin, että ensin on ruuvattu leveillä ja matalilla ruuveilla sekä liimamassalla muovilevy (leikkuulaudasta sahailtu, hyvää ja sitkeää kamaa) luukun sandwich-osan sisäkuoreen. Sen jälkeen kaiteeseen tarkoitettu rullakelan teline on kiinnitetty tuohon muovilevyyn, kiinnitysruuvit muovilevyn takaa läpi ja muttereilla kiinni muistaakseni. Ja ajatus tosiaan on, ettei luukun läpi tule mitään. Toistaiseksi kela on pysynyt hyvin paikallaan, sillä siihen ei kohdistu vetoa eikä nykäisyjä.

Liinakela toimii kohtuullisen hyvin, paras vaihtoehto varmaan olisi sivulle avautuva luukku. Eteenpäin avautuvassa luukussa vedän yleensä liinan luukun välistä ja tarvittaessa korotan luukkua hieman raolleen luukun salvan varaan. Kela pääsee juoksemaan vapaasti kelan pyöriessä. Irrottautuessa vedän liinan kasaksi takaluukun pohjalle ja kelaan sen sitten siitä "paremmalla ajalla" kelalle.

Kelaa käytämme yleensä vain vieraissa satamissa ja ankkuroituessa. Liinan päässä on kiinni rullattava jousihaka, jolla voi ottaa suoraan poijun kahvaan tai sitten napsauttaa sen ankkuriketjuun kiinni ja rullaus lukkoon. Ankkuri on tietty takaboksin pohjalla.

Noloimmat tilanteet liinan kanssa ovat liittyneet siihen, että joko poijuun ajaessa tai siitä irrottautuessa jousihaan lukkorulla on omia aikojaan mennyt kiinni eikä haka aukea tai sulkeudu poijulle tultaessa.
306
Post Reply