Retkeilykohteita (Helsingin) Idän suunnalla

Matkakertomuksia ja retkikohdevinkkejä sekä muuta keskustelua retkiveneilystä
Post Reply
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Retkeilykohteita (Helsingin) Idän suunnalla

Post by 306 »

Terve,

Onkos suositeltavia paikkoja Helsingistä Itään? Virkistysalueyhdistyksen paikat ja Kaivokari on jees (Sipoon Kaunissaari vähemmän) mutta onko muita paikkoja tai osoitteita joista niitä voisi etsiä?
306
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Retkeilykohteita (Helsingin) Idän suunnalla

Post by 306 »

306 wrote:Terve,

Onkos suositeltavia paikkoja Helsingistä Itään? Virkistysalueyhdistyksen paikat ja Kaivokari on jees (Sipoon Kaunissaari vähemmän) mutta onko muita paikkoja tai osoitteita joista niitä voisi etsiä?
Helpotetaas vähän ettei "keskustelu" tyrehdy...

Onko joku käynyt Virkistysalueyhdistyksen Norra Sandössä? Mahtaako sinne päästä jotenkin lännen suunnalta vai pitääkö kiertää koko hoito valkoista vettä pitkin idästä? Kartan poijupaikat on pitkälti köliveneille liian matalia joten pohjoispuolen renkaisiin pitäisi päästä kiinni.

http://www.uudenmaanvirkistysalueyhdist ... _750px.jpg

Todella syvältä ettei yhdistys anna edes viitteellistä mielikuvaa kartoissaan miten saaren rantaan pääsisi jos vaikka hankalan kelin vuoksi suojaan pitäisi päästä nopeasti.

Ainakin suoraan karien välistä lännestä ajamalla oli liian matalaa ja kovan tuulen vuoksi päätettiin mennä naapurisaareen Stora Brokholmeniin varmempaan laituriin ja olihan sielläkin nähtävää.

Skallerholmarnassa olevassa Porvoon retkeilysaaressa (Suuri Satamakirja III:ssa) Hakasalossa oli aika väsynyt meininki vaikka saari kaunis onkin. Naapurisaaresta tiedettiin kertoa että sama jengi 50-vee äijiä pitää siellä majaansa veneineen (suuri valkoinen vene ja pienempi puuvene) joten mukaan kannattaa varata korvatulpat. Itse käväistiin siellä vain nukkumassa juhannuspäivän yö jolloin oli meno jo ryytyneempää kun arvatenkin muuten.

Veikkaisin paikan olevan enemmän edukseen kun keli ei houkuttele röpöttelemään. Muuten kannattaa jatkaa suoraan seuraavalle saarelle itään eli Äggskärille.
Last edited by 306 on Mon 22.6.2009 15.47, edited 1 time in total.
306
Klas
Posts: 86
Joined: Thu 15.3.2007 11.48
Location: Espoo

Post by Klas »

Norra Sandöhön olen holkilla mennyt luoteesta, kierrettiin sitten pohjoisesta ja kiinnityttiin melkein pohjoiskärkeen, perä ja ankkuri itään. Tarkkaan saa kuitenkin kiviä tähystää ja hissuksiin kannattaa mennä. Todella hieno paikka, mutta melko suojaton satama. Skallerholmin piilosaunassa kannattaa ehdottomasti käydä saunomassa.

edit: ilmansuunnat oikein
Last edited by Klas on Mon 22.6.2009 12.57, edited 1 time in total.
Klas____(\_______/)/)___(\_(\____
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Post by 306 »

Klas wrote:Norra Sandöhön olen holkilla mennyt koillisesta, kierrettiin sitten pohjoisesta ja kiinnityttiin melkein pohjoiskärkeen, perä ja ankkuri itään. Tarkkaan saa kuitenkin kiviä tähystää ja hissuksiin kannattaa mennä. Todella hieno paikka, mutta melko suojaton satama.
Kiitos tiedoista! Mites reittinne menisi tuohon linkin karttaan nähden, pääsikö lännen väylältä jotenkin tuonne Koillisen suunnalle kätevästi (nyt ei ole tässä merikorttia niin en muista miten syvyydet meni)?

Meidän epäonninen yritys oli Styningsfladanin läpi Styningsholmin pikkuisen lounaisluodon alta kivien välistä jolloin syvyys kävi n. 1,4m:ssä ennenkun raapiva ääni jostain alhaalta sai mielemme muuttumaan suunnan suhteen. Vauhtia todellakin kannattaa olla 1 solmu tai alle tuolla luotaillessa!

Paikalliset kuulemma kiertävät Styningsholmin ja Bastön välistä ainakin moottoriveneillä mutta sitäkään en malttanut lähteä kokeilemaan.
Skallerholmin piilosaunassa kannattaa ehdottomasti käydä saunomassa.
Aamulla tosiaan nähtiin "korsukin" mutta siinä vaiheessa ei maltettu enää jäädä saunomaan. :) Eikä ihme, sunnuntai oli kyllä kutakuinkin täydellinen purjehduspäivä.
306
Klas
Posts: 86
Joined: Thu 15.3.2007 11.48
Location: Espoo

Post by Klas »

Tuossa meni ilmansuunnat sekaisin, eli luoteesta (NW) tultiin, ja A-sarjan karttavihon kartan mukaan, jossa on kivet hiukan eri paikoissa kuin linkin takaa löytyvässä kartassa. Lisäksi noita vedenalaisia kiviä on vähemmän merkattu "virallisessa" kartassa. Muistaakseni molemmat vedenrajassa olevat kivet näkyivät hyvin, ja jostain niitten välistä tultiin.
Klas____(\_______/)/)___(\_(\____
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Post by 306 »

Klas wrote: Muistaakseni molemmat vedenrajassa olevat kivet näkyivät hyvin, ja jostain niitten välistä tultiin.
Ok, Luoteen suunnasta mekin tulimme. Tarkoitat varmaan noita linkkikartan kahta alinta kiveä joiden välistä tulitte? Itse koitettiin muistaakseni kahden ylimmän näkyvän kiven välistä ja siinä kopsahti. Vedenkorkeus Helsingissä taisi olla +9cm tuona päivänä.

Huhu tosiaan kertoo että pitäisi mennä Norra Sandön kiviluodon ja sen pohjoispuolella olevien kivien välistä.

Idänpuolella alkaa olla jo ankkuriköydelläkin haastetta mikäli 14m pitää paikkansa. Eikös se tarkoita vähintään 45m köyttä? Huh! :)

---edit---

Suomi24:stä löytyi aika asiallisen kuuloinen ohje:

"Styningsholmarnan lounaispuolella olevan pienen kiviluodon pohjoispuolella on palttiarallaa pari metriä vettä, mutta aukko on tosiaan aika kapea kovalla tuulella.

Jollei Sandöhön pääse niin vieressähän on Brokholmen, missä on myös hyvät hiekkarannat."

Itse taidan päästä kokeilemaan tuota vasta kun on tilaisuus tämmöiseen pitkään viikonloppuun mutta mikäli joku tuolla kesälomallaan käy niin kertokaa toki vaikka tänne miten meni.
306
Erkka
Ylläpitäjä
Posts: 572
Joined: Sat 10.3.2007 03.01
Location: Espoo / Suomenoja
Contact:

Re: Retkeilykohteita (Helsingin) Idän suunnalla

Post by Erkka »

Käytiin kokeilemassa meille kaksi uutta paikkaa Porvoon edustalla:

Söderskär: (http://www.soderskar.fi) Tosi kaunis majakkasaari, maihinnousu kielletty lintujen takia 1.5- 1.8. välisenä aikana. Kiinnittymiseen runsaasti kalliokoukkuja eri puolilla saaria/luotoja. Palveluina huussi, sekä kahvila ja maksulliset (10e/hlö?) majakkavierailut. Me oltiin käymässä ihan tyynellä säällä, jolloin rantautuminen oli helppoa, eikä haitannut vaikka ankkuri jäikin siististi kalliopohjan päälle. Saattaa olla että kovemmalla kelillä rantautuminen vaatii jo hiukan miettimistä, jotta suojainen paikka löytyy.

Pirttisaari:
http://www.uudenmaanvirkistysalueyhdist ... hp?k=13541
Tukevasta laiturista oli jäljellä vain puolet, mutta jäljellä oleva (merenpuoli) oli ihan hyvä. Lautapinosta päätellen laituria ollaan uusimassa. Rannassa oli huussi ja grillipaikka.
Tuolla olevassa kuvassa näkyy laituri ehjänä, nyt jäljellä oli vain noin metrin levyinen laituri ja kuvassa näkyvä keltainen kaide. (http://venenetti.fi/i/files/mediagaller ... 5233df.jpg)
Erkka
erkka (at) h-vene piste net
306
Posts: 1180
Joined: Sat 26.1.2008 01.25
Location: Hki
Contact:

Re: Retkeilykohteita (Helsingin) Idän suunnalla

Post by 306 »

Erkka wrote:Käytiin kokeilemassa meille kaksi uutta paikkaa Porvoon edustalla:

Söderskär: Me oltiin käymässä ihan tyynellä säällä, jolloin rantautuminen oli helppoa, eikä haitannut vaikka ankkuri jäikin siististi kalliopohjan päälle. Saattaa olla että kovemmalla kelillä rantautuminen vaatii jo hiukan miettimistä, jotta suojainen paikka löytyy.

Pirttisaari:
http://www.uudenmaanvirkistysalueyhdist ... hp?k=13541
Tukevasta laiturista oli jäljellä vain puolet, mutta jäljellä oleva (merenpuoli) oli ihan hyvä. Lautapinosta päätellen laituria ollaan uusimassa.
Katos, mukavaa kuulla ettei kaikki oo vielä nostaneet veneitään (kumma kesä, monet veneet jäi rannalle melkein heinäkuulle ja nyt sitten taas tulee jo mastottomia veneitä vastaan).

Söderskär on kyllä hieno "lähikohde". Itse olen parkkeerannut siihen luotsilaituriin jossa syvää taitaa olla n. 3m ja kalliopohja. Keskellä laituria n. 15m etäisyydellä taitaa olla lahden ainoa kivi, johon kyllä H:kin kolahtaa sopivalla kelillä mutta se on samalla ainoa paikka jonka taa ankkurin voi laittaa pysyvämmin (lähinnä uimalla). Muille suunnille en ole edes katsonut kun olen vielä niin arka laittamaan venettä kovin avoimeen paikkaan yöksi (laivareitit sun muut aina huolettaa aaltoineen).

Pirttisaari taitaa olla ensimmäistä vuotta käytössä? Sinne ei olla keretty mutta aika hieno paikka. Suoraan länteen sisälahdesta lähtevä ränni tuli mentyä kerran purjeilla. Rintakarvoja kasvattava kokemus jota en varsinaisesti osaa suositella.

Onkos kukaan käynyt Päntärissä Harmajan Itäpuolella? Sinnekin on vähän hankala rantautua ja laivojen aalloista on ajoittaista kiusaa mutta tyynen päivän kohteeksi kelvollinen kun on niin likellä. Hetken rantoja koluttuamme ei oikein keksitty parkkipaikkaa joten jäätiin ankkuriin 5m syvälle koillispuolelle. Onneksi laivoja kulkee nykyään harvakseltaan, sillä matalaan tiivistyneet mainingit heiluttivat venettä kun viimeistä päivää.
306
Post Reply