Falli

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Falli eli nostin (engl. a halyard, ruots. ett fall) on köysi, jonka avulla purje nostetaan ylös mastoon.

Vanhoissa H-veneissä on usein käytetty falleina vaijerin ja köyden yhdistelmää. Nykyaikainen ja suositeltava tapa on vaihtaa fallit ohuiksi dyneemaa-köydeksi koko matkalta. Vaijerin vaihtaminen köydeksi ei tosin aina ole ihan suoraviivaista, sillä H-veneissä on nähty monia erikoisiakin tapoja nostinten kiinnitys- ja kiristysjärjestelmiksi.

Nostimien ulostulojärjestelyt mastoston alapäässä vaihtelevat veneen ja takilan iän ja valmistajan mukaan. 70-luvun alkupuolen ja puolivälin veneissä käytettiin vielä tyypillisesti heloitusta, jossa purjeet nostettiin mastolta. Joskus 70-luvun loppupuolella siirryttiin systeemiin, jossa kaikki nostimet tulevat istumalaatikkoon.

Isopurjeen (vaijeri)fallissa on usein noin puolen metrin päässä fallin päästä vaijerin ympärille puristettu rusinan kokoinen möykky, joka lukitsee fallin maston sisällä lähellä huippua olevaan helaan (tätä järjestelmää on nähty ainakin ns. uusimmissa eli 80-luvun veneissä). Tällöin isopurjeen fallia ei tarvitse kannella lukita mihinkään, vaan se lukkiintuu automaattisesti. Alas purjeen saa fallia nykäisemällä (samaan tapaan kuin rullaverhot toimivat). Ainakin hyötynä tällaisesta lukituksesta on se, että fallin venyminen kuormituksessa ei löysennä purjeen etuliikkiä. Käytännössä ko. lukko voi aiheuttaa kiusallisia tilanteita kun isopurjetta ei saakaan alas silloin kun haluaisi. Vastaavaa systeemiä, mutta maston alapäähän sijoitettuna, on käyttänyt ainakin Artekno v.-79. Siinä em. möykky on puristettu vaijerin ympärille lähelle kohtaa, jossa köysi on pleissattu vaijeriin. Nostimen lukitsemista varten on maston alahelassa eräänlainen haarukka, johon nostin vedetään purjetta nostettaessa. Tämän version etuja ovat se, ettei maston sisällä ole näkymättömissä mitään kiusallisia tilanteita aiheuttavaa, eikä purjehdittaessa nostimen köysiosaan jää vetoa.

Fokan fallin säätöä varten on hytin katolle usein kiinnitetty moninkertainen talja (ns. magicbox). Fallissa vaijerin ja köyden liitoskohdassa on silmukka, johon voidaan kiinnittää taljalta tuleva koukku, ja fallin kireys saadaan säädettyä taljalla tarkasti. Purje siis nostetaan lähes ylös asti ilman taljaa, jonka jälkeen koukku kiinnitetään taljaan, jolla suoritetaan loppukiristys ja säätäminen purjehduksen aikana. Ainakin vanhemmissa Arteknon valmistamissa veneissä (esim. v.-75) käytettiin systeemiä, jossa loppukiristys ja säätäminen tehtiin kannen alle sijoitetulla taljalla veneen sisältä (säätöpiste oli keulakannen alapuolella). Talja kiristi siis purjetta alaetukulman kautta, purjeen etukulmaa ei kiinnitetty kansihelaan vaan kansihelassa olevasta reiästä tulevaan taljalta tulevan vaijerin päässä olevaan silmukaan. Tässä versiossa fokan fallin alapäässä oleva lenkki pujotettiin nostamisen maston kyljessä olevaan koukkuun eikä fokkaa trimmattu ollenkaan nostimen avulla.

Spinaakkerin falli on aina kokonaan köyttä. Spinaakkerin fallissa köyden venymättömyydellä ei ole niin suurta väliä kuin ison ja fokan falleissa. Köysiä uusittaessa spinaakkerin fallin pituuden voi mitata kajuutan lattiatasosta mastoon ja takaisin lukon kautta siten, että lukon jälkeen jää noin metri köyttä. Liian pitkä falli on vain haitaksi.