Talvisäilytys

Kohteesta hWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
H-Talvi.JPG

Talvisäilytys tarkoittaa yleisesti veneen nostamista vedestä talveksi. Tämä on syytä tehdä viimeistään noin viikkoa ennen yöpakkasten saapumista mikä yleisesti tarkoittaa lokakuun loppuun mennessä. Pakkasyö vedessä ei tosin ole lainkaan niin vaarallinen kun vastanostetun märän veneen pakkasyö rannalla.


Vuosittainen huoltotilaisuus

Toisin kun useissa muissa pohjoismaissa, Suomessa veneet nostetaan yleisesti kuiville talveksi. Vaikkakin nostosta on vaivaa ja kustannuksia, on se myös hyvä tilaisuus suorittaa säännölliset tarkastukset vesirajan alapuolisille osille ja tehdä muita vaativampia huoltoja rungolle ja alas lasketulle rikille.


Vaikka pintapuolisesti näyttää siltä, että lujitemuovi on vedenpitävä materiaali, se ei kuitenkaan sitä ole. Etenkin köliveneet ovat vedessä yleensä jatkuvasti puoli vuotta ja sinä aikana vesi imeytyy omalla paineellaan aineeseen mistä se kuivilla ollessaan kuivuu pois. Huonosti huollettu lujitemuovi toimii usein yksisuuntaisesti, sillä vesi imeytyy runkoon, jolloin siihen liukenee laminaatissa käytettyjä kemikaaleja. Syntynyt liuos on rakenteeltaan liian paksua eikä enää pääsekään kuivumaan rungon läpi jolloin syntyy nk. lasikuituruttoa pinnan alta kuplivina rakkuloina. Mikäli rakkuloita ilmestyy, tulee ne puhkaista ennen pakkasten tuloa ja vastaavasti huoltaa kuntoon ennen kevään vesillelaskua. Hyvin hoidetussa rungossa tätä ei kuitenkaan ilmene, mutta aina tehdään paikkauksia myrkkymaalille ja tarkistetaan mm. kölin sauma, läpiviennit ja peräsin kulumien varalta.


Veneen nosto

Kun nostat venettä talvisäilytyspukille, huomioi seuraavat asiat:

  • Varmista että olet laittamassa venettä pukille oikeinpäin (pukin etu- ja takapää ovat erilaiset...)
  • Veneen painon tulee olla kölin varassa, pukin tassut ovat vain pitämässä veneen pystyssä (jos tassut ovat säädettävät, voit ennen veneen nostoa pukille löysätä/laskea tassuja hiukan, ja kiristää sitten kun vene on paikallaan)
  • Jos veneen pohjassa on esim lokin anturi, varo ettet riko anturia nostoliinoilla
  • Veneen voi myös nostaa ns. yhden pisteen nostolla kölipulteissa olevasta nostolenkistä. Yhden pisteen nostossa tarvitset myös kulkuaukkoon tulevan tuen, jonka läpi nostovaijeri kulkee (estää kulkuaukon renojen hankaantumiesn ja veneen kallistumisen) (Kirjoittakaapa joku kokemuksia!)
  • Veneen pohja kannattaa pestä heti noston jälkeen, ennen kuin näkit ja lika kuivuvat kiinni pohjaan


Syyshuolto

Syyshuoltoon kuuluvat seuraavat toimenpiteet:

  • Tyhjennä vene (meillä veneeseen jätetään fendarit mutta ei mitään muuta)
  • Puhdista vene sisältä
  • Vie akku lämpimään varastoon (jos jätät akun veneeseen, pitää sitä ladata välillä, jottei se jäädy)
  • Pese noston jälkeen vene ulkoa
  • Vie perämoottori pois veneeltä (lue moottorin huollosta lisää artikkelista Perämoottori )
  • Jätä veneen luukut niin, että ilma kiertää, mutta sade/lumi ei pääse veneeseen
  • Kosteudenkerääjä on hyvä järjestää veneeseen kosteimpien kausien ajaksi. Kaupallinen kerääjä toimii yhdellä "latauksella" lähes koko talven. Muita huokeampia vaihtoehtoja käsitellään artikkelissa Korvausapteekki.

Peite

Katos2.jpg
Katos3.jpg
Katos1.jpg
Katos4.jpg

Vene pitää peittää talveksi pressulla, joka H-veneessä on noin 6-10m x 4-6m riippuen, miten korkean teltan veneelle tekee. Yleensä ottaen matalampaan telttaan ei tuuli tartu kun taas korkeampaan telttaan saa paremman tuuletuksen. Käytännössä säältä tulee suojata vain kansi ja kaukalo, joihin vesi saattaa jäädä seisomaan ja jäätyessään rikkoo saumoja.


Kyljetkin on kuitenkin hyvä suojata sadevedeltä, sillä nykyiset ilmansaasteet kuivuvat kylkiin rumiksi "sururaidoiksi" joiden poistaminen on työlästä. Näitä ehkäisemään pitempiliepeisenkin pressun alle on hyvä jättää fendarit, jotka pitävät helman irti kyljestä vähentäen näin kondenssiveden syntymistä ja valumista kylkeä pitkin.


Pressun narujen kiinnityksiä voi varmistella ostamalla esim. Biltemasta pressuun kiinnitettäviä muovisia kiinnikkeitä pressussa olevien kiinnitysreikien lisäksi.


Peitteen köyttäminen suoraan kiinteään kohtaan kuten pukkiin on usein rasite peitteelle tuulen käydessä kovemmaksi. Samalla peitteen liepeet yleensä kääntyvät sisäänpäin heikentäen fendareilla järjestettyä ilmanvaihtoa reunojen kautta. Siksi yleisesti käytetään punnuksia, jotka vetävät peitteen suoraan alaspäin ja joustavat puuskissa peitettä säästäen. Punnuksiksi sopii 2/3 täydet vesikanisterit (eivät siten rikkoudu jäätyessään) tai kivillä tai muilla painoilla täytetyt muovipussit. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös joustavia "mustekaloja", mitkä eivät välttämättä ole käytössä kovin pitkäikäisiä. Peite on tällöinkin hyvä varmistaa tavalla tai toisella veneeseen, ettei se myrskytuulella lennä taivan tuuliin.


Hankaumien välttäminen

Kuvassa masto, vinssit ja kyljet suojattuina hankaumilta
Masto suojassa hankaumilta

On tärkeää huomioida, että veneeseen kiinnitetyt narut saattavat hiertää maalipintoja rikki. Tätä on syytä välttää, sillä ennaltaehkäisy on helpompaa kuin jälkihoito. Helppo ratkaisu pattitilanteeseen saattaa olla esimerkiksi vahvistetun teipin liimaaminen runkoon paikkoihin, joissa naru saattaa hangata runkoa ja muistaa tarkistaa suojateipin kunto käytäessä telakalla talvisaikaan.

Muista hankautumista on hyvä huomioida myös maston elaksoinnin suojaaminen. Mikäli mastoa käytetään nk. kurkihirtenä eli teltan harjarakenteena veneen päällä talven yli, on vaarana, että pressu hankaa alumiinimaston elaksoinnin eli eräänlaisen suojalakan puhki. Seurauksena tästä on maston mustuminen hankautuneista kohdista. Tämän välttämiseksi masto on hyvä säilyttää erillisessä pressulla suojatussa telineessä joita usein käytetään veneseurojen mastojen talvisäilytyksessä. Mikäli mastoa kuitenkin säilytetään veneen päällä, on se tuettava hyvin riittävän monesta kohtaa (2-4, mielellään enemmän kuin vähemmän, tukipistettä) ja peitettävä esim. kuplamuovilla joka teipataan maston suojaksi siten, ettei suoja pääse pyörimään. Vastaavasti maston ympäri voi laittaa paksua mutta mastoa pehmeämpää nailonköyttä joka pitä peitteen irti maston elaksoidusta pinnasta. Monessa veneessä masto kuitenkin säilytetään veneen päällä erillisen teltan alla olematta osa teltan rakennetta jolloin se on paremmin suojassa hankautumilta.


Kevytpeite

Ns. kevytpeite on halvin vaihtoehto, jota asetettaessa on ensisijaista ettei peite pääse läpättämään vapaana vaan on kaikkialta hyvin kiinnitetty, mieluiten painoilla kuin kiinteästi sidottuna. Näin peitteeseen ei synny repeämiä yhtä helposti. Kevytpeite on valmistettu pakkasta kestämättömästä materiaalista ja "murenee" parissa vuodessa hauraaksi verkoksi.


Kestopeite

Mm. rakennusten julkisivuremonteista tuttu kestopeite on pidempi-ikäinen vaihtoehto ja hieman raskaampi (200g/m2) ja kumimaisempi. Niitä saa nykyään kohtuulliseen hintaan, jo muutamilla kympeillä esimerkiksi Tarjoustalosta tai Clas Ohlssonilta ja käsittelystä riippuen niiden käyttöikä on moninkertainen kevytpeitteeseen verrattuna.


Muotopeite

Muotopeite on tarkasti veneen mittoihin leikattu peite, joka erillisen tuen avulla muodostaa kauttaaltaan veneen reunoille viettävän teltan. Muotopeitteen etu on sen pitkä ikä, sillä hyvin istuva peite ei pauku tuulessa ja suojaa venettä hyvin. Muotopeite on aerodynaaminen joka suuntaan ja on näin ollen "huoltovapaa" mikäli vene on varastoitu talveksi sellaiseen paikkaan, jonne on hankala päästä peitteen kuntoa tarkistamaan.

Haitta on huonompi ilmanvaihto johon on syytä varautua mm. tyhjäämällä vene kaikista mahdollisista varusteista jotka saattaisivat lämpötilan vaihdellessa kerätä kosteutta. Toinen haitta on hieman mutkikkaampi "piipahtaminen" pressun alla telakkakäynnin yhteydessä, telttamallisten pressujen alle kun voi kiivetä suoraan tikkailta.

Muotopeite on työmäärästään ja laadukkaammasta materiaalistaan johtuen selvästi muita peitteitä kalliimpi mutta vastaavasti kestää moninkertaisesti pitempään. Aerodynamiikastan johtuen Muotopeitettä voi käyttää myös veneen suojaamiseen trailerikuljetusten aikana.


"Komposiittipeitteet"

Hyväksi yhdistelmäksi on huomattu myös useamman peitteen yhdistelmä. Eräs vaihtoehto on käyttä raskasta, vaikka reikäistäkin pressua vedenpitävän kevytpeitteen päällä. Tällöin raskaampi peite pysyy paremmin aloillaan ja suojaa siten kevytpeitettä ehkäisten sen paukkumista tuulessa.

Toinen yleinen tapa on ostaa uusi kevytpeite kun edellinen alkaa vuotaa. Tällöinkin uusi, vedenpitävä peite laitetaan alimmaiseksi ja jätetään repaleisempi peite päälle ottamaan vastaan tuulen riepottelu. Tällä tavoin uuden peitteen ikää saadaan pidennettyä vuodella-parilla.


Ohje peitteen asentamiseksi

  • Irrota mastosta vantin ja saalingit
  • Laita keulakannelle ja veneen takaosaan noin vajaan metrin korkuiset pukit, joiden päälle asetat maston makaamaan.
  • Masto saa tulla noin metrin veneen perän ja keulan yli
  • Laita masto pukeille maston etureuna ylöspäin
  • Sido/tue pukit ja masto knaapeihin yms.
  • Pehmusta maston ulkonevat kohdat (saalinkien kiinnityskohdat, spinnupuomin silmukka, spinnun fallin läpivienti jne.) esim. vanhalla makuualustalla
  • Rullaa pressu molemmista päistä aloittaen "makkaralle".
  • Nosta "makkara" veneen keskikohdalta maston yli.
  • Rullaa makkara auki ensin keulaan ja sitten perään
  • Kiinnitä pressu pukkiin ja hiekalla täytettyihin mehu/öljykanistereihin
  • Pyri jättämään keulaan ja perään aukko, jotta ilma pääsee kiertämään pressun alla.

Keskustelua

Talvisäilytystä on käsitelty myös seuraavissa hFoorumin keskusteluissa: